MAHERI ZA MULJANJE: Uvalio im skulpture, pa se zaposlio u Galenici!
Foto: Zorana Jevtić

Kako su čerupali farmaceutskog giganta

MAHERI ZA MULJANJE: Uvalio im skulpture, pa se zaposlio u Galenici!

Društvo -
Slobodan Andrić, direktor u „Galenici“, bio rukovodilac „Livnice Jeremić“ u vreme kad je fabrika od njih kupila umetnička dela; Skulpture su koštale dva miliona evra, iako su potpuno bezvredne

BEOGRAD - Ko nije za sebe...

Slobodan Andrić, bivši izvršni direktor „Livnice Jeremić“, u vreme kad je „Galenika a.d.“ kupila od njih skulpture za dva miliona evra, danas je direktor ćerke firme ovog farmaceutskog giganta „Galenike klirit“, saznaje Kurir!

Skulpture su tokom 2009. i 2010. godine kupljene mimo zakona - bez sprovedenog postupka javne nabavke i po višestruko uvećanim cenama!Bacanje para- Jedna od njih je plaćena više od 650.000 evra i do danas nije preuzeta iz livnice jer je procenjeno da nema nikakvu umetničku vrednost - naveo je Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal posle hapšenja Nenada Ognjenovića i još sedmorice u aferi „Galenika“, koji se terete da su u tom periodu, prilikom uvoza sirovina, nabavke skulptura i prodaje lekova oštetili ovo preduzeće za 12 miliona evra!Niko od sagovornika Kurira nije mogao da potvrdi da li je upravo Andrić posredovao u prodaji skulptura ovom farmaceutskom gigantu, u čijoj ćerki firmi je kasnije našao uhlebljenje, ali, prema navodima iz teksta u kojem su vlasnici „Livnice Jeremić“ pričali o uspehu svoje firme, objavljenog u januaru 2010. godine, livnica je doživela poseban procvat poslednjih godina, kad su doveli Slobodana Andrića za izvršnog direktora.Andrić je u razgovoru za Kurir potvrdio naša saznanja da je pre „Galenike klirit“ radio u „Livnici Jeremić“. Međutim, kako tvrdi, to što je prešao iz u „Galeniku klirit“ nema nikakve veze sa skulpturama koje je „Galenika a. d.“, njegov sadašnji poslodavac, kupila od njegovog bivšeg poslodavca!Priznanje- Što vas interesuje kad sam prešao iz livnice u „Galeniku klirit“? Ne znam datum, uzmite moju radnu knjižicu, pa vidite - kazao je Andrić, a na opasku da je jednostavnije da nam kaže makar godinu, rekao je:- Krajem 2010, početkom 2011. godine. To što sam radio u „Livnici Jeremić“ pa prešao u „Galeniku klirit“ nema nikakve veze s kupovinom skulptura. Njih je kupila „Galenika a. d.“, a ne „Galenika klirit“, to su dve različite firme. Skulpture su kupljene pre nego što sam prešao u „Galeniku klirit“.

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević

Žmurke s policijom BACKOVIĆ ODBIJAO DA OTVORI VRATA 45 MINUTAKako saznaje Kurir, Dejan Backović, bivši politički direktor SPS, kad je policija došla da ga privede, odbijao je da otvori vrata čitavih 45 minuta!- Bilo je smešno. Kucali smo, zvali ga, ali nije otvarao. Nismo hteli da razvaljujemo, sačekali smo. Tek posle 45 minuta otvorio je vrata - kaže izvor našeg lista.Branilac Dejana Backovića, advokat Dragoslav Ognjanović, kaže za Kurir da je direktor SPS mirno prihvatio hapšenje.- Saslušanje je bilo krajnje korektno. Backović je negirao sve navode krivične prijave - kaže Ognjanović i demantuje da je njegov klijent tokom saslušanja teretio bivšeg direktora „Galenike“ Nenada Ognjenovića.

Milićević:SPS SE NE MEŠA UPRIČU O „GALENICI“Đorđe Milićević, zamenik šefa poslaničke grupe SPS, poručio je juče da nadležni organi treba da istraže da li je u „Galenici“ bilo malverzacija.- Svaka izjava bi se mogla definisati kao nekakav politički pritisak. SPS to nikad nije radio. Neka nadležni odrade svoj posao - rekao je Milićević i dodao da u ovom trenutku „nema mesta bilo kakvim političkim kvalifikacijama“ koje se odnose na hapšenja za „Galeniku“, kojom su rukovodili ljudi koje je postavljao SPS.

Pred licem pravdePREDAO SE MIROSLAV MILOVANOVIĆMiroslav Milovanović iz „Velefarma“, deveti osumnjičeni u najnovijoj istrazi o malverzacijama vezanim za kompaniju „Galenika“, predao se juče Tužilaštvu za organizovani kriminal. Milovanović, koji je sam došao u Tužilaštvo, bio je odgovorno lice u „Velefarmu“. Očekuje se da po završetku ispitivanja Milovanovića, Tužilaštvo donese odluku o istrazi i predlogu mera za obezbeđenje njegovog prisustva u toku krivičnog postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track