Ministar Gašić zahvalio se Sloveniji za pomoć tokom poplava u Srbiji!
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Naglašena potreba za solidarnošću i saradnjom

Ministar Gašić zahvalio se Sloveniji za pomoć tokom poplava u Srbiji!

Društvo -
Posebnu zahvalnost dugujemo za slanje specijalnog vojnog helikoptera koji je pomagao u spasavanju ljudskih života, kao i slovenačkom timu koji je učestvovao u zaštiti elektro-energetskih kapaciteta Srbije - termoelektrana Nikola Tesla i Kolubara", rekao je Gašić

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić zahvalio je danas svom kolegi iz Slovenije Romanu Jakiču za pomoć Vlade Slovenije tokom poplava u Srbiji.

Gašić je na današnjem sastanku istakao da se u takvim neprilikama "nameće potreba za solidarnošću i saradnjom, koju su zemlje regiona zaista ispoljile", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Posebnu zahvalnost dugujemo za slanje specijalnog vojnog helikoptera koji je pomagao u spasavanju ljudskih života, kao i slovenačkom timu koji je učestvovao u zaštiti elektro-energetskih kapaciteta Srbije - termoelektrana Nikola Tesla i Kolubara", rekao je Gašić.

Srbiji je pomoć pružilo 45 pripadnika slovenačke civilne zaštite, sa 14 vozila, četiri čamca, šest pumpi i dva agregata. Ministar Jakič naglasio je da je Slovenija i dalje spremna da pomogne "svim raspoloživim kapacitetima", a formirana je i međunarodna resorna grupa za prikupljanje pomoći za Srbiju, i Bosnu i Hercegovinu.

Dvojica ministara su istkla da vojne odnose Srbije i Slovenije karakteriše intenziviranje saradnje. Od 2010. godine odnosi u oblasti odbrane su u primetno uzlaznoj liniji, uprkos ekonomskoj krizi.

Težišne oblasti saradnje su razmena iskustava iz procesa formiranja podoficirskog kora, saradnja vojno-obrazovnih institucija i arhiva, a dve zemlje sarađuju i u oblasti budžetiranja i finansiranja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track