UZVODNO OD HIDROELEKTRANE: Počelo punjenje Đerdapskog jezera!
Foto: Beta

Njaveći problem i dalje polomljena stabla

UZVODNO OD HIDROELEKTRANE: Počelo punjenje Đerdapskog jezera!

Društvo -
Voda je ispuštana preko prelivnih polja, a nivdo Đerdapskog jezera sveden na tehnički dozvoljeni minimum i kotu 63,00 metara nadmorske visine

BEOGRAD - Uzvodno od hidroelektrane "Đerdap 1" počelo je punjenje jezera, nakon dvonedeljnog ispuštanja vode kako bi se sve vreme od nailaska prvog poplavnog talasa u Srbiji jezero ispraznilo u očekivanju nailaska viših voda.

Voda je ispuštana preko prelivnih polja, a nivdo Đerdapskog jezera sveden na tehnički dozvoljeni minimum i kotu 63,00 metara nadmorske visine.Današnjim punjenjem jezera nivo gornje kote je povećan za jedan metar.

Kako je i nivo kod ušća reke Nere pao ispod maksimalno dozvoljene kote i ima tendenciju daljeg opadanja, a dotok Dunava je manji od 11.500 kubika u sekundi počelo je postepeno punjenje jezera, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Voda se, međutim, i dalje preliva preko pet prelivnih polja jer je jučerašnji dotok bio 10.800 kubika u sekundi.Najveći problemi u radu HE „Đerdap 1“ i dalje su nanosi iščupanih i polomljenih stabala koji plove Dunavom.

U toku poslednje tri smene izvađeno je i na deponiju otpremljeno oko 500 kubnih metara šuta. Angažovana je brojna mehanizacija i brod sa dve barže, napominje EPS.

Zbog velikih nanosa četiri agregata su vanredno zaustavljana u toku noći radi čišćenja ulaznih predturbinskih rešetki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track