OPROBAN RECEPT: Srbiju spasava droga i prostitucija?!
Foto: Rojters

Crno na belo

OPROBAN RECEPT: Srbiju spasava droga i prostitucija?!

Društvo -
Velika Britanija je počela u svoj bruto domaći proizvod da uključuje i prihode od crne ekonomije, a to znači od proizvodnje narkotika i prostitucije, zbog čega britanski Zavod za statistiku očekuje rast BDP-a u toj zemlji za najmanje jedan procenat

Ekonomski stručnjaci se slažu oko toga da Srbiju ove godine očekuje smanjivanje privrede, odnosno ulazak u recesiju. Međutim, sudeći po „genijalnom“ receptu kog su primenile neke vodeće evropske zemlje, čini se da sada postaje jasno na koji će način i Srbija svojim približavanjem Evropskoj uniji momentalno „ojačati“ svoju privredu – za račun droge, prostitucije, šverca cigareta i krijumčarenja alkohola.

Dakle, po rečima člana Fiskalnog saveta Vladimira Vučkovića, čak i pre katastrofalnih poplava koje su nanele ogromnu štetu domaćoj ekonomiji, bilo je jasno da u 2014. godini Srbija ne može računati na rast privrede, a pogotovo je posle vodene stihije postalo „sasvim izvesno da će Srbija skliznuti ispod nule, u recesiju”.

Sličnog je mišljenja i profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, koji je u izjavi za list „Politika“ kazao da Srbiju nema šta da „pogura”, zato što je efekat rasta zbog izvoza „Fijata” iscrpljen, i samo vanredno dobra poljoprivredna sezona bi omogućila rast, a to se sigurno neće desiti zbog poplava.

I tu dolazimo do blistavog „rešenja“ za recesiju kog su izumele zemlje Evropske unije, a koje će najverovatnije biti primenjeno i u Srbiji, s obzirom da su nam baš one najveći uzor u svemu.

Naime, u skladu sa novim metodima obračuna koje je definisala Evropska unija, Velika Britanija je počela u svoj bruto domaći proizvod da uključuje i prihode od crne ekonomije, a to znači od proizvodnje narkotika i prostitucije, zbog čega britanski Zavod za statistiku očekuje rast BDP-a u toj zemlji za najmanje jedan procenat. Štaviše, britanski ekonomisti su izneli ocenu da polovina konzumirane droge marihuane potiče iz same Velike Britanije, što po njima može imati pozitivne efekte na tamošnju poljoprivredu.

Na isti način će od oktobra i u Italiji biti ojačana nacionalna privreda, s obzirom da će u bruto domaći proizvod biti uračunati i prihodi koji su stečeni od prodaje droge, krijumčarenja alkohola, šverca cigareta i prostitucije, od čega će italijanski BDP porasti za čitava dva procenta. Pri tom će procena prihoda od prostitucije da se bazira na broju prostitutki, a kada je reč o veličini narko-biznisa, on će se procenjivati na osnovu potrošnje droge u toj zemlji.

Promena obračuna BDP-a je već dobila podršku Evropske unije i blagoslov evropske Agencije za statistiku, što znači da će uskoro Italija da se pridruži Velikoj Britaniji i Holandiji koje su pomoću dodavanja prostitucije i droge u svoj bruto domaći proizvod značajno „povećale“ privredni rast.

I na kraju, šta vam pada na pamet – kako će Evropska unija pre ili kasnije i Srbiji posavetovati da reši problem svog negativnog privrednog rasta?

Naravno, ako uzmemo u obzir iskustva malopre pomenutih zemalja, onda je sasvim očekivano da će neki „genijalni“ evropski komesar u poseti Beogradu, lakonski poručiti da i Srbija treba uključiti prihode od prostitucije i droge u obračun BDP-a. I eto evropskog rešenja za srpsku recesiju, dok si rekao „keks“. Ili tačnije rečeno - dok si rekao „droga i prostitucija“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track