UTAJA: Apoteka Beograd sakrila milijardu
Foto: Think

Farmaceutska kuća uhvaćena u prikrivanju državnog novca

UTAJA: Apoteka Beograd sakrila milijardu

Društvo -
Prećutali popust: Novac dobijen od RFZO bio namenjen za nabavku lekova, koje je „Apoteka“ dobila po povoljnijim cenama od onih koju je prijavila fondu

BEOGRAD - „Apoteka Beograd“ zadržala je za sebe 1,3 milijarde dinara od obaveznog zdravstvenog osiguranja građana koje im je dao Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), pokazuju rezultati kontrole koju je obavila ova institucija.Novac je bio namenjen nabavci lekova, „Apoteka“ je trebalo da ga vrati Fondu, ali sve je prećutala.Prevara je otkrivena prilikom kontrole RFZO u maju prošle godine. Fond je kontrolisao ugovore o snabdevanju osiguranih lica lekovima i pomagalima u 2012. i u prva četiri meseca 2013. To su lekovi i pomagala koje građani u apotekama ne plaćaju.- „Apoteka Beograd“, kao i druge apotekarske ustanove, ispostavlja fakture o nabavljenim lekovima i pomagalima RFZO, koji zatim uplaćuje novac. Cene su unapred određene. Nabavku obavljaju apotekarske ustanove i nije retkost da dobiju popust. Tako je „Apoteka Beograd“ dobila popust po osnovu plaćanja duga u dogovorenom roku i boniteta, ali to nije prijavila i razliku u novcu nije vratila RFZO - navodi sagovornik Kurira iz „Apoteke Beograd“.

Sumnjivo poslovanje... „Apoteka Beograd“
Sumnjivo poslovanje... „Apoteka Beograd“

Ova apotekarska ustanova je 2012. dobila popust od 902 miliona dinara, a u toku četiri meseca 2013. još oko 400 miliona. „Apoteka Beograd“ je 2012. od RFZO ukupno dobila 7,4 milijarde dinara, a u periodu januar-april prenete su 2,3 milijarde dinara.- „Apoteci Beograd“ dobavljači su umanjili obaveze za 1,3 milijarde dinara u kontrolisanom periodu. Na ovaj način uvećana je razlika između nabavne cene robe, po kojoj RFZO plaća „Apoteci“, i cene po kojoj ona plaća dobavljaču. „Apoteka“ je smanjila ukupnu nabavnu vrednost lekova koji se izdaju na teret novca sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i za isti iznos je trebalo da umanji svoja potraživanja prema RFZO - navodi se u izveštaju o kontroli RFZO obavljenoj u „Apoteci Beograd“.U ugovoru „Apoteke Beograd“ i RFZO o fakturisanju piše da se fakturišu nabavne cene, koje ne mogu biti više od onih na listama lekova.

„Apoteka Beograd“ i RFZO BEZ ODGOVORA NA NAŠA PITANJAU Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje juče su Kuriru rekli da odgovore ne mogu da pošalju u istom danu, već danas ili sutra. U „Apoteci Beograd“ obećali su odgovore, ali nismo ih dobili.

ČINJENICEKako su skrivene milijarde-1,3 milijarde dinara je razlika u ceni lekova koju „Apoteka Beograd“ nije vratila RFZO-900.000 miliona dinara nije uplaćeno u 2012, a još 400 u periodu januar-april -Razlika je nastala jer je „Apoteka“ dobila popuste od isporučioca na cene koje priznaje i plaća RFZO reč je o lekovima i pomagalima koji se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja-RFZO je u 2012. prebacio 7,2 milijarde dinara, a u periodu januar-april prenete su 2,3 milijarde

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja