Mošti Justina Popovića prenete u novu crkvu
Foto: Wikipedia

Patrijarh Irinej u manastiru Ćelije

Mošti Justina Popovića prenete u novu crkvu

Društvo -
Pred više hiljada vernika iz Srbije, zemalja regiona, kao i Grčke, Rusije, Kipra i Gruzije, liturgiju je služio patrijarh Irinej uz sasluženje više od 20 vladika SPC, kao i pomesnih crkvi iz tih zemalja, među kojima je bio i arhiepiskop Ruske zagranične crkve, arhimandrit Marko

VALJEVO - Poglavar Sprske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej pozvao je danas, prilikom prenošenja zemnih ostataka Justina Popovića u novu crkvu, vernike da slede put Ave Justina i vladike Nikolaja Velimirovića.

Patrijarh je na svetkovini u manastiru Ćelije, kod Valjeva, prilikom prenošenja zemnih ostataka Justina Popovića u novu crkvu, takođe kazao kako je Justin prisutan ne samo u Ćelijama i Srbiji već širom Vaseljene, jer ga poštuju i u drugim verama."Justin je bio sveobuhvatan čovek, za neke teško razumljiv, za mnoge veliki srpski patriota", rekao je episkop bački Irinej (Bulović).

Pred više hiljada vernika iz Srbije, zemalja regiona, kao i Grčke, Rusije, Kipra i Gruzije, liturgiju je služio patrijarh Irinej uz sasluženje više od 20 vladika SPC, kao i pomesnih crkvi iz tih zemalja, među kojima je bio i arhiepiskop Ruske zagranične crkve, arhimandrit Marko.

Justinove mošti, položene u kivot, privremeno su vraćene u staru manastirsku crkvu dok se ne oslika nova, trioltarna crkva posvećena Svetom Savi, Mariji egipćanki i Justinu filozofu, građena po testamentalnom Justinovom zaveštanju.

Ava Justin (Blagoje Popović) rođen je na Blagovesti, 7. aprila 1894. godine u Vranju, a upokojio se u Ćelijama 1979, takođe na Blagovesti.U manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata kao jedan od "opasnih građana" po novu vlast. Tu je bio preko 30 godina i napisao knjige, koje su prevođena na nekoliko desetina jezika.Justin Popović je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja