Srbija na javnim nabavkama uštedela 300 miliona evra
Foto: Rojters

Najavljena strategija

Srbija na javnim nabavkama uštedela 300 miliona evra

Društvo -
Ministarka Joksimović izjavila je da su uštede ostvarene zahvaljujući efikasnijem sistemu i boljoj kontroli sistema javnih nabavki, ali i zbog manjeg obima nabavki

BEOGRAD - Na novom zakonu o javnim nabavkama ostvarene su uštede od 300 miliona evra, rečeno je danas na konferenciji posvećenoj usvajanju nove strategije razvoja javnih nabavki i istaknuto da će javne nabavke biti pod posebnom lupom u okviru predstojećih pregovora sa EU.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da su uštede od 300 miliona evra ostvarene zahvaljujući efikasnijem sistemu i boljoj kontroli sistema javnih nabavki, ali i zbog manjeg obima nabavki.

Ona je, na skupu posvećenom prezentaciji radne verzije strategije javnih nabavki, navela da je veoma važno da se što pre donese ta strategija i uputi Briselu, da bi se smanjilo vreme koje će nam biti potrebno da se u potpunosti uskladimo sa Evropskom unijom kada je u pitanju oblast javnih nabavki.

Joksimović je dodala da su javne nabavke obuhvaćene poglavljem pet, ali da su povezane i sa poglavljima 23 i 24 koja se odnose na borbu protiv korupcije i pravosuđe.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je impresioniran napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti javnih nabavki usvajanjem novog zakona, ali i dodao da je za potpuno harmonizovanje sa propisima EU iz ove oblasti neophodno usvajanje akcionog plana i strategije razvoja javnih nabavki.

On je istakao da će poglavlje pet i javne nabavke biti pod posebnom lupom Evropske komisije i ubuduće, jer je ova oblast jedna od osnova jedinstvenog tržišta Evropske unije.

"Ključna načela na kojima treba da počivaju javne nabavke su transparentnost, jednak tretman svih igrača, slobodna konkurencija i zabrana diskriminacije", rekao je Devenport.

On je dodao da je EU podržala usvajanje novog zakona, jer je on bitan u borbi protiv korupcije i doveo je do smanjenja zloupotreba hitnih postupaka u javnim nabavkama, ali kako je podvukao, da bi se ostvarili ambiciozni ciljevi iz zakona, potrebno je da nova pravila budu potpuno primenjena u praksi.

Kao jedan od argumenata zašto je potrebno transparentno trošenje ovog novca, Devenport je naveo da je prošle godine sedam odsto BDP-a potrošeno na procedure javnih nabavki.

Direktor uprave za javne nabavke Predrag Jovanović je izjavio da su osnovni ciljevi najavljene strategije o javnim nabavkama odrediti izuzetke od primene zakona, regulisati oblast osetljivih nabavki, koncesija, veći rad na profesionalizaciji službenika, razvoj e-nabavki, kao i donošenje seta antikoruptivnih mera.

On je rekao da će ova strategija biti realizovana u naredne četiri godine, a prvi akcioni plan će imati važenje do kraja 2015. a nakon toga će za svaku godinu biti usvajan novi akcioni plan.

"Javne nabavke će biti jedan od važnih činilaca za smanjenje prezaduženosti zemlje i budžetskog deficita, ali i važna pretpostavka tokom pregovaračkog postupka sa EU", rekao je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track