MALA MATURA: Po rezultate kod razrednog, žalbe sutra
Foto: Tanjug

Završni ispit

MALA MATURA: Po rezultate kod razrednog, žalbe sutra

Društvo -
Na testu iz matematike prosek je 14,10 bodova, na srpskom 14,18, od mogućih 16 poena, a na kombinovanom testu prosek je 14.30

BEOGRAD - Osmaci danas u svojim matičnim školama proveravaju kako su uradili završni ispit, a u beogradskoj OŠ "Svetozar Marković" zadovoljni su rezultatima dece i prosekom postignutih bodova.

Na testu iz matematike prosek je 14,10 bodova, na srpskom 14,18, od mogućih 16 poena, a na kombinovanom testu prosek je 14.30, rekao je direktor škole Dragi Lukić i naglasio da se ovi bodovi množe koeficijentom 0,8 odnosno 0,4.

I u OŠ "Skadarlija" razredne starešine danas usmeno saopštavaju rezultate, a direktorka Mirjana Sloboda Tanjugu je rekla da su posebno zadovoljni kako su deca uradila test iz matematike.

Iz tog predmeta prosečan broj poena je oko 14, a čak 20 odsto đaka ima maksimalnih 16 bodova, rekla je Sloboda.

Na testu iz srpskog u proseku osvojili su 13 poena, a na komibnovanom 12,90. Poeni dobijeni na srpskom i matematici množi se koeficijentom 0,8, a bodovi sa kombinovanog testa koeficijentom 0,4. Tako se dobija konačan broj bodova, koji osmaci nose za upis u srednju školu.

Preliminarni rezultati u svim školama biće istaknuti do večeras u posebnim prostorijama ili kod razrednog starešine, a oni koji imaju primedbe na obračunati broj bodova, mogu sutra da ulože žalbu.

Žalba se uz prisustvo roditelja najpre predaje komisiji osnovne škole. Po kalendaru upisa ova prvostepena žalba podnosi se u subotu, 21. juna, od 8 do 16 časova.

Oni koji i dalje smatraju da su oštećeni, mogu se žaliti okružnoj upisnoj komisiji 23. juna.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 26. juna, a potom sledi popunjavanje i predaja liste od 20 želja kao i upis. Za one koji ostanu neraspoređnei drugi krug traje od 7. do 10. jula.

Ministar proveste Srđan Verbić rekao je pre dva dana da će rezultati mature služiti za reformu obrazovanja, ali i same mature, koja treba da bude korisnija i najavio mogućnost uvođenja praga znanja na završnom ispitu, posebno za popularnije škole.

Ministarstvo: Matura uspešna, lažni testovi kod policije

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je o lažnim testovima koji su se pre nekoliko dana pojavili na crnom tržištu obaveštena policija i navelo da je završni ispit uspešno okončan, bez većih problema.

Svega oko 50 učenika osmog razreda iz područja ugroženih poplavama nije izašlo na završni ispit i oni će taj test polagati u dodatnom roku u avgustu.

Ispit iz srpskog/maternjeg jezika polagalo je 67.640 od ukupno 68.744 učenika. Od 1.104 učenika koji nisu izašli na ispit, svega 415 su redovni učenici osmog razreda, dok su preostali polaznici programa obrazovanja odraslih.Slični su podaci i sa završnog ispita iz matematike. Na ispit nije izašlo 1.145 osoba, od čega 428 osmaka. Na kombinovani test nije izašlo 1.119 osoba, od čega 449 osmaka, dok su preostali polaznici programa obrazovanja odraslih.

Ministarstvo navodi da su se prethodnih dana pojavile informacije u medijima o pojavi testova sa završnog ispita na crnom tržištu i da se prodaju po ceni od 1.000 dinara.

Ti testovi su, kako je navedeno, dostavljeni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde je utvrđeno da nisu ni u kakvoj vezi sa završnim ispitom.

Zadaci ni po sadržaju, ni po obliku, ni po tipu zadataka ne odgovaraju sadržaju originalnog završnog testa, odnosno radi se o lažnim testovima, o čemu je obaveštena i policija.

Takođe, kako je saopšteno, napravljene su i dve ispravke ključa na testu iz srpskog jezika, od kojih se jedna odnosi na priznavanje tačnih odgovora iako su napisana latiničnim pismom, dok se druga odnosi na pitanje broj pet, u kom se tražilo da se podvuku nepromenljive reči u rečenici.

Uputstvo za ocenjivanje testa iz srpskog jezika predviđalo je u da se u ovom zadatku podvuku reči ne, od i daleko, a biće priznati i odgovori u kojima su podvučene samo reči ne i od, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track