Izetbegović: Trebalo je da u Sarajevu budemo svi zajedno
Foto: Fonet

100 godina od Sarajevskog atentata

Izetbegović: Trebalo je da u Sarajevu budemo svi zajedno

Društvo -
Želim da upozorim ljude na zlo koje traje stotinu godina i koje je odnelo desetine miliona života, napravilo destrukciju i pitanje je da li je bilo pobednika u tim ratovima. Danas je dan da podvučemo liniju, kažemo da je dosta i napravimo budućnost za našu decu i unuke, koja neće ličiti na prošlost nas i naših dedova, naveo je Izetbegović

SARAJEVO - Predsedavajući tročlanog Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je, na današnje obeleževanje veka od Sarajevskog atentata, u BiH prestonici trebalo da da budu zajedno predstavnici svih naroda i manjinskih zajednica, ne da bi se, kako je rekao, preispitivala istorija, već da bi poslali poruku mira.

"Trebalo je danas da svi zajedno budemo u Sarajevu, a ne da objavljujemo prepirke i svađe ko je za šta kriv. Gavrilo Princip je ono za šta ga ljudi smatraju, za neke heroj, za neke atentator, neka istoričari kažu svoje”, rekao je Izetbegović dodavši da on o tome danas ne želi da raspravlja, već da želi da, kako je rekao, uradi mnogo važniju stvar.

“Želim da upozorim ljude na zlo koje traje stotinu godina i koje je odnelo desetine miliona života, napravilo destrukciju i pitanje je da li je bilo pobednika u tim ratovima. Danas je dan da podvučemo liniju, kažemo da je dosta i napravimo budućnost za našu decu i unuke, koja neće ličiti na prošlost nas i naših dedova", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je to rekao, nakon konferencije za novinare koja je u Sarajevu održana povodom inicijative za prikupljanje million potpisa za ulazak BiH u Evropsku uniju, koju je inicirao francuski pisac Bernard Henri-Levi.Levi je rekao da je ovo treći put da pokreće ovakav apel, ali da je ovaj za njega, možda, i najvažniji.

Peticiju je, dodao je, osmislio zajedno Džilom Hercegom i Florens Artman, a pokreće je sa svoja dva prijatelja - BiH rediteljima Denisom Tanovićem i Dinom Mustafićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track