(FOTO) POSLEDNJI SATI FRANCA FERDINANDA: Od Ilidže do hapšenja Gavrila Principa
Foto: Radio Sarajevo

Ovo još niste videli

(FOTO) POSLEDNJI SATI FRANCA FERDINANDA: Od Ilidže do hapšenja Gavrila Principa

Društvo -
Pogledajte kako su izgledali poslednji trenuci života Franca Ferdinadna, kojeg je pre 100 godina, na današnji datum, ubio Gavrilo Princip
1 / 6 Foto: Radio Sarajevo

Danas se obeležava 100 godina od kada je Gavrilo Princip ubio austrougarskog prestolonaslednika i njegovu suprugu Sofiju.

Pogledajte kako su izgledali poslednji trenuci života Franca Ferdinadna, od njegovog dolaska u Sarajevo, do atentata.

Polazak sa Ilidže

Austrougarski prestolonaslednik napustio je Ilidžu u posebnom vozu.

Dolazak u Sarajevo

Po dolasku na stanicu iz Sarajeva u 10:07, delegacija je posetila najveću kasaranu u gradu. Zatim prestolonaslednik u automobilu nastavlja putovanje do centra Sarajeva.

Putovanje kroz grad

U 10:15 konvoj sa Francom Ferdinandom i njegovom suprugom u otvorenom automobilu počinje put. U koloni je šest automobila, a Ferdinand sedi u drugom vozilu. Tačna ruta je odavno poznata, a bila je objavljena i u novinama.

Bomba je detonirana

Nedeljko Čabrinović je bacio bombu na povorku, ali je Ferdidand odgurnuo sa krova i ona je eksplodirala pred četvrtim automobilom u koloni i ranila 14 osoba.

Prijem u Vijećnici

http://www.youtube.com/watch?v=2tGLQ91Hf2c

Po dolasku u Vijećnicu, uznemireni Franc Ferdinand je prekinuo govor gradonačelnika rečima: "Gospodine gradonačelniče, došao sam ovde u posetu, a na mene bacaju bombe. To je nečuveno". Na kraju je odlučio da nastavi s posetom po planu.

Gavrilo Princip ubija Ferdinanda i suprugu Sofiju

Gavrilo Princip, kao i ostali atentatori, čuo je eksploziju bombe i napustio je svoje mesto. Neobičnim spletom okolnosti, njegov automobil je u trenutku prošao pored Gavrila Principa koji je iskoristio priliku i potegao revolver. Prvim hicem je pogodio Ferdinada, a drugim, namenjenim Oskaru Potioreku, njegovu suprugu Sofiju.

Hapšenje

Gavrilo Princip je odmah uhapšen, a kasnije i svi ostali koji su bili umešani u planiranje atentata.

Sahrana Ferdinanda i Sofije

Suđenje Gavrilu Principu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track