KO JE OVDE PAMETNIJI: Ovako nas varaju na internet testovima inteligencije i uzimaju pare!
Foto: Thinkstock

Kurir sa čitaocima otkrio prevarante

KO JE OVDE PAMETNIJI: Ovako nas varaju na internet testovima inteligencije i uzimaju pare!

Društvo -
Već mesecima unazad pojavljuju se s vremena na vreme testovi na Internetu gde se zemlje i narodi rangiraju po koeficijentu inteligencije ili vam nude da saznate koliki je vaš IQ

Svedoci smo da se na Internetu nalazi na stotine onlajn testova pomoću kojih, kako tvrde, može da se proveri koeficijent inteligencije. Koliko su ti testovi merodavni je i više nego diskutabilno. Samim tim i njihovi rezultati su pod velikim znakom pitanja. Na testovima se rangiraji nacije, što motiviše ljude iz zemelja širom sveta da se uključe u testove i tako "poprave" procenat svojih sunarodnika...

Ali to nije ono najgore.

Kurir je u saradnji sa svojim čitaocima razotkrio veliku prevaru koja se zapravo krije iza svega toga. A to je uzimanje novca od onih koji se odluče da urade jedan od ovakvih testova.

Naime, već mesecima unazad pojavljuju se s vremena na vreme testovi inteligencije na Internetu gde se zemlje i narodi rangiraju po koeficijentu inteligencije, ili vam se jednostavno nudi opcija da saznate vaš IQ.

Problem je što kod većine tih tekstova ne stoji na vidljivom mestu da se zapravo rezultati naplaćuju. Princip ove onlajn prevare je jednostavan - vi uradite test, a onda kada bi trebalo da saznate koliki je vaš IQ, umesto rezultata testa vi dobijete poruku da pošaljete SMS poruku na određeni broj. I to košta par stotina dinara.

Ko god da je ove onlajn testove i statistike pravio iskoristio je ljudsku sujetu kao i time uspeo da namami veliki broj korisnika Interneta da uradi ali i da plati kako bi saznao ko je najpametniji ili koliki je njegov koeficijent iteligencije.

Ovim putem vas upozoravamo da vodite računa kada pristupate ovakvim onlajn testovima jer se iza većine njih krije samo jedan jedini cilj - kako da vam neko na prevaru uzme novac.

(P. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track