Mitropolit Porfirije: Ćirilica je identitet srpskog naroda
Foto: Nemanja Pančić

Srbi nemaju drugo pismo

Mitropolit Porfirije: Ćirilica je identitet srpskog naroda

Društvo -
Onaj ko se zalaže za ukidanje ćirilice tamo gde je njena upotreba u skladu s ljudskim pravima i domaćim i evropskim standardima i zakonodavstvom, zapravo teži da ukine i srpski kulturni i nacionalni identitet, ocenio je mitropolit

ZAGREB - Novoimenovani mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kaže da je ćirilično pismo "organski deo kulturnog identiteta srpskog naroda" i veruje da je u Hrvatskoj malo onih koji su protiv ćirilice.

"Srbi nemaju drugo pismo. Onaj ko se zalaže za ukidanje ćirilice tamo gde je njena upotreba u skladu s ljudskim pravima i domaćim i evropskim standardima i zakonodavstvom, zapravo teži da ukine i srpski kulturni i nacionalni identitet", ocenio je mitropolit Porfirije.

On je, istovremeno, ukazao i na odlučno reagovanje hrvatske države na proteste zbog ćirilice, koje su organizovala desno orijentisana hrvatska udruženja, kao što je štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji traži i referendumsko ukidanje ćirilice. Ipak, mitropolit ocenjuje i da su oni koji ne žele da vide ćirilicu u Hrvatskoj u manjini a podseća i da je "poslanje Crkve da izgrađuje mir i međusobno poverenje".

Naglasio je da u Zagreb dolazi otvorenog srca, nastojeći da primeni tri načela - dijalog, praštanje i pomirenje, uz poruku da moramo prihvatiti jedni druge onakvima kakvi jesmo jer je "bolje sused blizu, nego brat daleko".

Vladiku dr Porfirija Perića Sabor Srpske pravoslavne crkve krajem maja, nakon smrti mitropolita Jovana, imenovao je za njegovog naslednika na čelu Mitropolije, a na novu dužnost biće ustoličen u Zagrebu 13. jula. On ističe da mu je njegov prethodnik, vladika Jovan, ostavio dragocenonasleđe i da će iskreno raditi na dijalogu sa svim dobronamernim ljudima uHrvatskoj, ali će prvenstveno, svakako voditi brigu za pravoslavne vernike u Eparhiji.

Komentarišući tvrdnje pojedinih čelnika izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske da se menja nacionalna slika i da su hiljade Srba u Hrvatskoj u međuvremenu pokatoličeni, vladika Porfirije kaže da nema egzaktne podake, ali veruje da je tako nešto daleka prošlost.

A povodom aktuelnih rasprava i sporova o mogućoj kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, vladika navodi da "deli mišljenje patrijarha Srpskog Irineja da svetac, kojoj god crkvi pripadao, mora biti ličnost svetla i sveta za svu braću u Hristu".

O zbližavanju Pravoslavne i Katoličke Crkve i mogućnostima da Papa poseti Srbiju, vladika Porfirije ukazuje da je ta tema dosad bila više "medijsko nagađanje, nego što je imala službeni karakter" i da mu nije poznata bilo kakva službena inicijativa koja je potekla s bilo čije strane."Što se tiče zbližavanja dve crkve, najvažnije je da mi, naročito u područjima koja vekovima delimo, živimo u zajednici ljubavi. Tada će i službeni bogoslovski dijalog Katoličke i Pravoslavne Crkve dati plodove",zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track