ZAŠTITNIK KUMSTVA: Vernici  danas slave rođenje Jovanovo
Foto: Www.onlinekalendar.com

Srpska pravoslavna crkva

ZAŠTITNIK KUMSTVA: Vernici danas slave rođenje Jovanovo

Društvo -
Sveti Jovan je zaštitnik kumstva i pobratimstva a kumovao je i Isusu Hristu krsteći ga u reci Jordan

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva u ponedeljak slavi Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče, krstitelja Isusa Hrista. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva. Sveti Jovan Preteča bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana.

Sveti Jovan je zaštitnik kumstva i pobratimstva a kumovao je i Isusu Hristu krsteći ga u reci Jordan. U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume "po Bogu i svetome Jovanu" stoga što se Jovan Kristitelj, koji je rođen na današnji dan po starom računanju vremena, smatra uzorom karakternosti i poštenja. Crkva slavi tri sveta začeća: Bogorodice, Hrista i Jovana Preteče. Od petnaest velikih praznika u godini, sedam je u slavu Hrista, pet pripada Bogorodici, dva svetom Jovanu i jedan apostolima. Od rane mladosti sveti Jovan je čeznuo za usamljeničkim životom. Zato se, kad je stasao, odvažio da ode u pustinju, u predele oko donjeg toka reke Jordana da bi se, u samoći, predao svojoj misiji: najavljivanju Hristovog dolaska. Sveti Jovan je poslednji veliki prorok.

Na ikonama, sveti Jovan je predstavljen kako krštava Isusa u Jordanu, ili kako stoji i desnom rukom pokazuje nebo dok u levoj drži dugi štap s krstom na vrhu, preko koga stoji traka sa rečima "Pokajte se jer se bliži carstvo nebesko".

Izvor: www.onlinekalendar.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track