MISTERIOZNI TITOV DVOJNIK: Fantomski general i mozak bezbednosti Josipa Broza!

Tajanstveni šef tajnih maršalovih službi

MISTERIOZNI TITOV DVOJNIK: Fantomski general i mozak bezbednosti Josipa Broza!

Društvo -
Ponekad se čini da ovaj vojni i policijski obaveštajac i bezbednjak kao da nije postojao!? Međutim, i danas se u javnosti govori o generalu Jovi Popoviću kao tvorcu tajnih špijunskih metoda, antidiverzantskih obuka i veštačenja, sistema za bezbednost...

General Jovo Popović je umro 2001. godine, ali je i posle preve decenije trećeg milenijuma ostao zagonetna ličnost. Bio je nosilac „Spomenice 1941” i narodni heroj, ali njegovo ime i lični podaci nisu ispisani u ratnim, vojnim i civilnim enciklopedijama i zbornicima.

Ponekad se čini da ovaj vojni i policijski obaveštajac i bezbednjak kao da nije postojao!? Međutim, i danas se u javnosti govori o generalu Jovi Popoviću kao tvorcu tajnih špijunskih metoda, antidiverzantskih obuka i veštačenja, sistema za bezbednost na stadionima i, iznad svega, kao vernom Titovom čuvaru i dvojniku.

Kao Titov poverljivi čovek za tajne operacije, bio je komandant Štaba za internacionalnu pomoć nesvrstanima i oslobodilačkim pokretima u Africi i Aziji. Ta pomoć je počela da se ostvaruje još krajem Drugog svetskog rata, kada je Tito pomagao grčke komuniste i partizane. Jovo Popović i Petar Lučić su obučili stotinu Grka da rukuju ovom vrstom naoružanja.

Mahao iz voza u maršalskoj uniformi

Grčki general Markos je tada, preko jugoslovenske tajne službe, dobio nadimak “grčki Tito”. General Popović je bio ključna ličnost u ličnoj bezbednosti Josipa Broza Tita. U „mercedesu” s brojem 777 polazio je kao preteča da ispita sigurnost puteva, pruga i objekata gde će se Tito kretati i boraviti. Popović je, autoru ovih redova, priznao da je bio Titov dvojnik. Pokazao nam je fotografiju na kojoj Tito i on stoje na prozoru „plavog voza”.

Dok je Tito spavao, general bi iza zatvorenog prozora, obučen u maršalsku uniformu, umesto Broza mahao narodu pored pruge…

- U Titovo vreme, iz bezbedonosnih razloga, postojao je i lažni “plavi voz”. Ta kompozicija, sa dva vagona, korišćena je kao izvidnica, ali i kao maska da se ne bi znalo kojim vozom Broz putuje. Dešavalo se i da sam ja glumio Tita i u toj, lažnoj kompoziciji – poverio mi je general Popović, i pokazao fotografiju na kojoj se vidi da su Broz i on slični po visini, krupnoj glavi i boji lica.

Jovo Popović je, dok je bio Titov dvojnik, sarađivao sa prijateljima iz Trećeg sveta i bio veoma popularan kod Arapa i Palestinaca. Bio je instruktor koji je obučavao Gadafijeve specijalce i Arafatove vojnike. Ta pomoć Jugoslavije, odnosno tajne službe “prijateljima” iz sveta, ogledala se u obuci, naoružavanju, finansiranju i političkom pokroviteljstvu tih organizacija, pa čak i kada su neke od njih (“Crni septembar”, “Muslimanska braća” i “Nacionalna arapska omladina”) bile antikomunistički i antijugoslovenski orijentisane.

U tim poslovima najaktivniji su bili general Jovo Popović, ispred KOS-a, odnosno vojske, i viši inspektor Jovo Miloš, ispred SDB Jugoslavije. Popović je bio vojni stručnjak za lako i teško naoružanje i eksplozivna sredstva, kojeg su cenili Naser, Gadafi, Sadam Husein, Arafat, Asad i drugi nesvrstani lideri.

Podzemni bunkeri

Kao direktor Instituta za bezbednost, gradio je podzemne komande JNA po Jugoslaviji, ali i u prijateljskim, nesvrstanim zemljama. Te tajne tvrđave su, zbog svoje funkcionalnosti i zaštite od neprijateljskih napada, bile uzor po kome su Sadam Husein, car Hajle Selasije i pukovnik Muarem el Gadafi, uz pomoć jugoslovenske operative, gradili svoja podzemna utvrđenja. Kada su Amerikanci upadali u kabinete Sadama Huseina i Gadafija, morali su najpre da provale u bunkere koji su pravljeni po Titovim naređenjima i uputstvima generala Jove Popovića.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track