Ministar Vulin: Zakon o radu doprineće borbi protiv sive ekonomije
Foto: Fonet

Ministarstvo rada

Ministar Vulin: Zakon o radu doprineće borbi protiv sive ekonomije

Društvo -
Ministar je tokom vanrednog nadzora radova na 49. kilometru deonice auto-puta Ub-Lajkovac rekao da je najvažnije da su radnici bezbedni i prijavljeni

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je danas radove na izgradnji auto-puta E-763 na koridoru 11 i tom prilikom rekao da će novim Zakonom o radu inspekcije imati mnogo veću ulogu što će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije.

Vulin je tokom vanrednog nadzora radova na 49 kilometru deonice auto-puta Ub-Lajkovac rekao da je najvažnije da su radnici bezbedni i prijavljeni.

"Na ovom gradilištu poslodavac je, što se tiče bezbednosti na radu, dobar, ima nekih propusta koji će biti ispravljeni. Ovde nema radnika koji rade na crno, svi su uredno prijavljeni", rekao je Vulin dodajući da je jedan od problema to što nije isplaćena jedna zarada.

Prema njegovim rečima, na to je upozoren poslodavac i predloženo odgovarajuće rešenje da se propust ispravi."Sve ostalo je u redu, samo da se još ispoštuju rokovi", rekao je Vulin.

On je dodao da se novim Zakonom o radu povećava nadležnost inspekcije rada što je dobar mehanizam da se zaštite radnici, ali i da se upozore poslodavci ako negde greše.

"Inspekcija za bezbednost na radu je deo ministarstva i oni rade svaki dan. Posao inspekcije nije samo da kažnjava, već je posao inspekcije i da bude preventivna, da dođe i upozori na propust i da se taj propust otkloni kako bi svi bili zadovoljni", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima nema veće usluge za poslodavca nego da se upozori da radnik nije dovoljno bezbedan.Ministar je dodao da je ministarstvo na čijem je čelu deo svakodnevnog života i da je akcija vanrednog nadzora samo jedan od načina da se pokaže da će ono brinuti o svima.

"Sve što radimo, radimo da bismo otvorili nova radna mesta, sačuvali postojeća i novi Zakon o radu služi upravo tome. Ovaj inspekcijski nadzor je primer kako ćemo u budućnosti raditi i da će imati mnogo veću ulogu čime ćemo se boriti protiv sive ekonomije", zaključio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track