BEZOBRAZLUK: Političari od svakog radnika u Srbiji ukrali po 7.500 evra

Koliko smo platili partijsko zapošljavanje

BEZOBRAZLUK: Političari od svakog radnika u Srbiji ukrali po 7.500 evra

Društvo -
BAHATO Od 2000. svakom od 917.000 radnika iz privrede uzet 7.451 evro za isplatu partijskih činovnika na državnim jaslama. Pre 14 godina samo u državnoj upravi bilo 8.000 zaposlenih zajedno s crnogorskim kadrovima, danas ih je skoro 70.000

BEOGRAD - Za poslednjih 13 godina, od demokratskih promena u Srbiji, stranačko zapošljavanje građane Srbije koštalo je neverovatnih 6,8 milijardi evra! To praktično znači da je svakome od 917.000 radnika iz privatnog sektora uzet tačno 7.451 evro kako bi se isplatile zarade partijskim činovnicima u republičkoj i lokalnoj administraciji.Ova računica Kurira bazirana je na podacima o neprekidnom zapošljavanju u republičkoj upravi od pada režima Slobodana Miloševića, kad je državna uprava brojala oko 8.000 zaposlenih, uključujući tadašnje crnogorske kadrove, pošto smo živeli u zajedničkoj državi. Podaci koji su danas dostupni više su nego poražavajući, pa tako na državnim jaslama (republička i lokalna uprava) ima skoro devet puta više zaposlenih - tačnije 70.000 ljudi. Brojke potvrđuju da su vlade, kako su se menjale od 2000. godine, zapošljavale nove stranačke vojnike, dok one iz prethodnih vladajućih garnitura nisu otpuštale kako se ne bi zamerale novim koalicionim partnerima. Za isto vreme plate zaposlenima u javnom sektoru uvećane su čak četiri puta, sa 11.660 dinara na 48.943. Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi u kojima su plate u javnom sektoru za 30 odsto veće nego u privatnom.

Bez mereŽeljko Ivanji, bivši poslanik URS, sada nestranački savetnik i ekspert za pitanja državne uprave, slaže se da se od 2000. naovamo besomučno zapošljavalo u državnoj upravi, ali da je nemoguće ustanoviti koliko je tačno partijskih kadrova završilo na državnim jaslama.- Prema mojim saznanjima, najviše partijskih ljudi zapošljavalo se u lokalnim samoupravama, jer njihove budžete doskora niko nije kontrolisao. Vlada mora da utvrdi optimalan broj zaposlenih u državnom sektoru i otpusti prekobrojne. Višak zaposlenih treba premestiti na proizvodna mesta, ili otpustiti - zaključio je Ivanji.Da osiromašen narod i prezadužena privreda više ne mogu da izdrže preglomaznu državu i da je set usvojenih reformskih zakona neophodan, upozorava i Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.Štitili jedni druge- Domaći javni sektor zapošljava tri puta više radnika od evropskog proseka. Stranačko zapošljavanje je kamen oko vrata celoj državi i društvu jer znači apsolutno neopravdan trošak. Najveći problem je što su se partijskim kadrovima uvećavala i izmišljala nova administrativna radna mesta, koja, pored troška za državu, prave ogromne probleme i u poslovanju privrede - ukazao je Dobrašinović.

Dušan Vujović - Foto Fonet
Dušan Vujović - Foto Fonet

Njegove metode manje radikalneVUJOVIĆ: TERET ĆE PODNETI SVIVršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović predlaže da ove godine, osim plata u javnom sektoru, i penzije budu smanjene za 10 odsto - umesto 20, što je bio predlog Lazara Krstića.- Cilj za finansijsku politiku zemlje je da teret podnesu svi, ne samo najosetljiviji - penzioneri i radnici, već sve grupe, kako bi do kraja 2017. deficit budžeta bio smanjen na 130 milijardi dinara - rekao je Vujović. On smatra i da su javna preduzeća ogroman problem, jer na garancije i njihove dugove otpada polovina povećanja dugovanja države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track