Lončar: Fond za retke bolesti od septembra u Srbiji
Foto: Dado Đilas

Ministar zdravlja najavio

Lončar: Fond za retke bolesti od septembra u Srbiji

Društvo -
On je istakao da će do kraja godine liste čekanja biti smanjene za deset do 15 odsto, a da će do kraja sledeće godine neke liste biti ukinute, a neke drastično smanjene

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je u subotu da će u septembru biti formiran Fond za retke bolesti koji će biti pri Vladi Srbiji.

"Ono što smo dosad imali kao problem da skupimo novac za decu od septembra više nećemo imati. To je iz ekspozea premijera, pravimo Fond za retke bolesti koji će biti pri Vladi Srbije i koji će se baviti retkim bolestima", kazao je ministar.

Ministar je rekao i da je Ministarstvo zdravlja blizu dogovora da predsednik Komisije Evropskog zdravstvenog potrošačkog kodeksa Arne Bjornberg bude specijalni savetnik u Ministarstvu. Prema toj Komisiji, podsetio je, Srbija je poslednja na listi evropskih zemlja.

"Vrlo smo blizu dogovora da on dođe da bude specijalni savetnik Ministarstva zdravlja kako bi sistematski poboljšao stanje u zdravstvu", dodao je Lončar.

On je istakao da će do kraja godine liste čekanja biti smanjene za deset do 15 odsto, a da će do kraja sledeće godine neke liste biti ukinute, a neke drastično smanjene.

Upitan o aparatima za zračenje u Nišu koji ne rade, ministar je rekao da će od srede ujutro ponovo biti moguća ta vrsta terapije u tom gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja