DAN RUDARA: Uslovi za rad dobri, ima mesta za bolje
Foto: Nemanja Pančić

RTB Bor

DAN RUDARA: Uslovi za rad dobri, ima mesta za bolje

Društvo -
Mnogo je bolje u odnosu na period od pre desetak godina. Uslovi za rad su i dalje teški, puno je prašine, cesto je u toku rada visoka temperatura, ali imamo dobru ventilaciju i navikli smo na ovakav rad, kaže Boban Božic VKV kopac u borskoj Jami

BOR - Rudari u RTB-u Bor svoj praznik, Dan rudara 6. avgust obeležavaju u znatno boljim uslovima u odnosu na prethodne godine, jer je nova mehanizacija znacajno olakšala rad u različitim vremenskim uslovima kao i pod zemljom.

Zaposleni su uglavnom zadovoljni zaradom, mada kako kažu uvek ima prostora za bolje.

"Mnogo je bolje u odnosu na period od pre desetak godina. Uslovi za rad su i dalje teški, puno je prašine, cesto je u toku rada visoka temperatura, ali imamo dobru ventilaciju i navikli smo na ovakav rad", kaže za Boban Božic VKV kopac u borskoj Jami.

"Obezbedena je nova mehanizacija, a zaposlili smo i cetrdesetak mladih rudara, koji su nam znacajan oslonac. Zahvaljujuci tome uslovi u borskoj Jami su takvi da se može smatrati jednom od najsigurnijih jama u Srbiji, iako rizik uvek postoji", naglašava Živoslav Ljubisavljević, poslovoda investicija borske Jame.Medu rudarima je i jedna žena. Severka Sezdanović je gotovo tideset godina sa rudarima u Jami.

"Pocela sam da radim 1986. godine. Svaki posao je težak, ali ako imaš volje problemi se prevazilaze. Kolege su mi velika pomoć, cesto zahvaljujući njima prva završavam radne zadatke. Preporucila bih svim devojkama da probaju ovo zanimanje", kaže Severka Sezdanović.

Za razliku od podzemne eksploatacije, uslovi na površini su nešto drugačiji. Vremenski uslovi vozačima teških kamiona, bagera i buldožera često prave najveći problem.

"Kiše koje su ove godine pale bile su nam najveći problem. Srećom RTB Bor je nabavio novu mehanizaciju, pa smo uspeli da se izborimo sa padavinama. Na kopu su kiše i sneg najopasniji za kamione. Ali, navikli smo i borimo se", govori vozac teških kamiona na površinkom kopu Veliki Krivelj Zoran Veljković.Velika je odgovornost minera i radnika koji buše rupe za miniranje.

"Opasan je ovo posao. Radimo sa eksplozivima, moramo dobro da pazimo šta radimo. Osim toga bušalice rade na šet hiljada volti i to ume da bude problem. Ali naučili smo da čuvamo leđa jedni drugima.", kaže bušač Rade Ilić.Ove godine će obeležavanje Dana rudara u Boru biti u znaku završetka projekta izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Građanima bi njeno puštanje u rad trebalo da donese čistu životnu sredinu, a rudarima bolju i sigurniju buducnost.

Antić i Mihajlovićeva čestitali rudarima i njihovim porodicama Dan rudaraMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čestitao je danas rudarima i njihovim porodicama Dan rudara, 6. avgust, poželevši bolje dane za ceo rudarski sektor.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

"Kao resorni ministar, izražavam veliko poštovanje za ogromnu energiju koju ulažete u veoma teškom poslu od koga živite i izdržavate vaše porodice. Moja je lična obaveza i ministarstva na čijem sam čelu da pokrenemo proces promena i učinimo sve što je potrebno da vaš ionako težak i opasan posao bude makar malo lakši i bezbedniji", naveo je Antić u čestitki.

Ministar je podsetio da se 111. godišnjica početka borbe za prava rudara obeležava danas, kada su oči cele Srbije i svih građana uprte u napore rudara da osposobe rudarske basene koji snabdevaju naše termoelektrane i da osiguraju stabilno snabdevanja električnom energijom.

"Želim da vam uputim reči divljenja i zahvalnosti za sav vaš trud i nesebično zalaganje", istakao je Antić.Država je, prema njegovim rečima, preuzela obavezu da svi zajedno, radeći na unapređenju rudarstva u Srbiji, pronalazimo i ostvarujemo rešenja koja će rudarima omogućiti pre svega veću bezbednost i sigurnost na radu, a zatim i pristojne uslove rada i zarade.

"Kao i svi građani Srbije i ja sam ponosam na vas i na vaše nesebično požrtvovanje i doprinos našem razvoju", naglasio je ministar vAntić uz rudarski pozdrav - Srećno!

I potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uputila je čestitke rudarima."Svako zanimanje je časno, ali vaše zaslužuje posebno uvažavanje i priznanje. Znam kako su teški uslovi u kojima radite, koliko hrabrosti i truda ulažete i koliko je vaš rad važan za našu državu i privredu", navela je u čestitki Zorana Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track