Najnovije vesti

SKANDAL: Hrvati srpsku decu smestili u logor u kojem su ubijali Srbe!

Od mališana tražili da spavaju na kostima ubijenih predaka

SKANDAL: Hrvati srpsku decu smestili u logor u kojem su ubijali Srbe!

Društvo
00:00h
Sramno: Pobednike Sportskih igara mladih Hrvati nagradili takmičenjem u Splitu i boravkom u vojnoj bazi Lora; Oko 550 mališana iz Srbije trebalo da boravi na mestu gde su devedesetih godina ubijali i mučili naš narod u Hrvatskoj. Organizator u tome ne vidi ništa sporno

BEOGRAD - Deca su nam dobila nagradno takmičenje u Splitu i sva radosna su se spremala dok nismo čuli da će biti smeštena u hrvatskoj vojnoj bazi Lora, koja je nekada bila srpski logor u kojem su brutalno ubijani i mučeni naši preci.

Logor Lora
Logor Lora

Šta treba da budemo, širokoumni i da logor napunimo srpskom decom kao da ništa nije bilo?! To nije sve. U pravilniku piše da deca svakog dana treba da se poklanjaju pred hrvatskom himnom i zastavom. Šokirali smo se, to je poniženje, neko se igra sa celim srpskim dostojanstvom.Ovako za Kurir pričaju roditelji iz Šapca čija bi deca trebalo 19. avgusta da otputuju u Split kao odlično plasirani igrači malog fudbala, a u organizaciji Sportskih igara mladih Srbije.

Zar je to nagrada za uspeh... Učesnici sportskih igara iz Srbije
Zar je to nagrada za uspeh... Učesnici sportskih igara iz Srbije

Otkazali putKad su čuli da će im deca biti smešteni u logoru, rešili su da bojkotuju put i da ne šalju decu na takmičenje.- Nas deset roditelja neće dozvoliti da deca krenu na taj put. Ma, kakvi, nema sile! Da se moji sinovi poklanjaju hrvatskoj zastavi i himni i da spavaju u logoru, ni u ludilu.U pravilniku ponašanja u bazi Lora piše da su svi dužni da odaju počast hrvatskoj himni, što je roditelje iziritiralo.

Organizator Zdravko Marić: Naš cilj je plemenit, da se deca druže i prevaziđu barijeru
Organizator Zdravko Marić: Naš cilj je plemenit, da se deca druže i prevaziđu barijeru

- Ceremonijal podizanja i spuštanja zastave Hrvatske je u osam ujutro i u 20 sati svakog dana. Ako se članovi Sportskih igara mladih zateknu u blizini, dužni su da odaju počast kod sviranja himne i ostanu mirni u mestu, bez šetanja tokom himne - piše u pravilniku.Nakon pobune roditelja, juče je došlo do promene smeštaja, pa će oko 550 sportista iz Srbije spavati u hotelu „Zagreb“, ali posle svega pojedine roditelje ni to nije ubedilo da puste svoju decu na put.Promenili smeštajZdravko Marić, predsednik Sportskih igara mladih, osnivača ovog sportskog projekta, kaže da je njihova ideja druženje dece, čime bi se pobedila nacionalna netrpeljivost.

Za vreme rata u Hrvatskoj u logoru Lora stradalo više od 1.000 Srba
Za vreme rata u Hrvatskoj u logoru Lora stradalo više od 1.000 Srba

- Naš cilj je plemenit, da se deca druže i da prevaziđu barijeru, istorija je bila takva kakva jeste, ali treba gledati budućnost i kreirati je prijateljski. U jeku sezone tamo ima 5.500 dece iz Bosne, Hrvatske, Makedonije, Srbije... Već četiri godine odsedaju u Lori i svi su oduševljeni. Samo ove godine će, zbog te besmislene pobune, deca iz Srbije biti premeštena u hotel „Zagreb“, što je loše jer će se odvojiti od grupe.Na pitanje da li vidi problem što je tu bio logor, kaže:- Treba ostaviti prošlost u prošlosti, a budućnost iskoristiti za druženje koje je sportskim igrama omogućeno.

Trpeli strašnu torturu u Lori NA POLNE ORGANE IM PUŠTALI STRUJUSavo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, oštro je osudio ideju da se sportisti vode u nekadašnji logor smrti.- Neprimereno je Srbe stavljati u taj logor. To je odmah asocijacija na strašne ratne dane, a ipak su rane relativno sveže. Lora je bila čuvena ratna luka JNA, ali je od ‚92. do ‚98. godine pretvorena u logor. Metode koje su tamo upotrebljene graniče se sa zdravim razumom. Zarobljenike su preko polnih organa i ušnih školjki stavljali na struju. Uveče su im ubacivali žive žabe u usta i pretili im da će ih ubiti ako žabe ujutru nema. Terali su ih da spavaju i jedu sa psima. To su stravične torture.Predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar takođe je osudio smeštaj srpskih fudbalera u splitsku Loru.

ČinjeniceMUČILI IH NA 48 NAČINA - Vojna baza Lora bila je logor od 1992. do 1997. godine- U njoj su bili zarobljeni srpski i crnogorski vojnici i civili- Više od 1.000 zarobljenika prošlo je kroz Loru, a oko 70 ih je tu i preminulo- Tela ubijenih u ovom logoru odvožena su van Hrvatske, najčešće u Duvno (BiH), ili su bacana u Jadransko more- Civili su pretrpeli 48 načina mučenja, a vojnici 61 način

Ovo piše u pravilniku• Učesnici su dužni da odaju počast prilikom sviranja hrvatske himne. Moraju da budu mirni i da se ne kreću dok se himna ne završi• Korišćenje plaže (sunčanje i kupanje ) u okviru vojne baze Lora je strogo zabranjeno. Sankcija: udaljenje iz smeštaja

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja