500 NAJBOLJIH: Beogradski univerzitet i ove godine na Šangajskoj listi
Foto: Dragana Udovičić

Rang-lista najuglednijih

500 NAJBOLJIH: Beogradski univerzitet i ove godine na Šangajskoj listi

Društvo -
Kriterijumi uključuju broj nobelovaca među bivšim studentima, broj istraživača najviše citiranih u svojoj disciplini ili broj publikacija u specijalizovanim časopisima Sajens i Nejčer

ŠANGAJ - Šangajska lista najboljih univerziteta u svetu je, i u izdanju za ovu godinu objavljenom danas, potvrdila prednost američkih i britanskih univerziteta, dok su francuske visokoškolske ustanove zadržale četiri mesta u najboljih 100.

Lista sa 500 najboljih univerziteta na svetu koju je danas objavio univerzitet Đaotong (komunikacije) iz Šangaja ne odstupa od drugih sličnih lista - prestižni američki univerziteti Harvard, Stenford, MIT i Berkli ponovo su na vrhu, a sledi britanski Kembridž.

Univerzitet u Beogradu je kao i prošle godine na listi koja rangira vrhunske akademske institucije rangiran između 301. i 400. mesta. Izgubio je poziciju na rang listi iz oblasti matematike i sada se nalazi između 151. i 200. mesta (2013. je bio između 101. i 150. mesta), a po prvi put je među 200 najboljih iz oblasti fizike.Na listama ostalih naučnih oblasti - hemije, kompjuterskih nauka i ekonomije i poslovnih studija, nema Univerziteta u Beogradu.

Kina je nastavila da napreduje na ovoj listi top svetskih univerziteta, sa 44 univerziteta u 500 najboljih, čime je iza SAD koji imaju 146, a ispred Nemačke za 39. Univerzitet Pjer i Mari Kiri, na 35. mestu, najbolji je francuski univerzitet, i još tri francuske ustanove su u prvih 100 - Paris Sud Orsay (42), l'Ecole Normale Superieure (67) i univerzitet u Strazburu (95). Pored toga još tri francuska univerziteta su u prvih 150.

Šangajska lista koja je počela da se objavljuje 2003. zasniva se na šest kriterijuma u rangiranju 17.000 univerziteta u svetu. Kriterijumi uključuju broj nobelovaca među bivšim studentima, broj istraživača najviše citiranih u svojoj disciplini ili broj publikacija u specijalizovanim časopisima Sajens (Science) i Nejčer (Nature).Kriterijumi su okrenuti istraživanju i nauci, a isključuju se između ostalog društvene nauke.Kako mnogi analitičari primećuju u toj klasifikaciji se ne uzima u obzir kvalitet nastave, profesionalna uključenost studenata ili prihvatanje stranih studenata."To je klasifikacija kao i druge, kriterijumi Šangajske liste više su prilagođeni anglosaksonskim univerzitetima nego evropskim", rekla je za Frans pres francuska državna sekretarka zadužena za visoko školstvo i istraživanje Ženevijev Fjoraso.

Kao konkurencija šangajskom rangiranju univerzitata Evropska unija je osnovala svoju prvu rang listu najboljih evropskih univerziteta U-Multirank.Poznate svetske liste najboljih univerziteta su Šangajska lista, Tajms lista 400 svetskih univerziteta (Times), QS (Quacquarelli Symonds Ltd) top univerziteti i Lajdenska lista.Osim tih, veliku pažnju privlače i liste biznis škola kao što su lista Fajnenšal tajmsa (Financial Times), Bisniz vika (BusinešWeek) i Ekonomista (The Economist).Srbija se 2012. godine prvi put našla na Šangajskoj listi i to Univerzitet Beograd koji je bio jedina visokoškolska institucija iz Srbije na toj listi, između 401. i 500. mesta.

(Beta/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track