OPASNO: Zatrovanom vodom u Krupnju pojili stoku i zalivali povrće!
Foto: Kurir Štampano

Ugroženo najmanje 100.000 Mačvana

OPASNO: Zatrovanom vodom u Krupnju pojili stoku i zalivali povrće!

Društvo -
Kadmijum, živa i olovo iz jalovišta rudnika „Stolice“ dospeli u bašte, ali i meso i mleko jer meštani životinjama daju vodu s reke Jadar

BEOGRAD - Kancerogene materije preko podzemnih voda, ali i zalivanjem biljaka i pojenjem stoke dospevaju u useve. Kadmijum, živa i drugi opasni teški metali iz jalovišta rudnika „Stolice“ u Kostajniku kod Krupnja tokovima reka Korenita i Jadar zagadili su najplodnije zemljište u 18 sela lozničke opštine, a zbog zalivanja bašta iz tih reka dospeli su i u povrće i voće. Pored toga što su zatrovali useve i bašte, opasni metali će se naći i u mleku i mesu jer meštani napajaju stoku na reci Jadar. Ovo za Kurir tvrdi Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća Loznice zadužen za zaštitu životne sredine i kontrolu opasnih materija.

Osušio se paradajz- To je najplodnije zemljište, takozvane ade zasejane pšenicom, kukuruzom i sojom, a od povrća krompirom, kupusom i nešto paradajzom. Paradajz se već osušio, a metali će sigurno ući u krompir i kupus, a preko korena i u voće. Na to smo upozorili stanovništvo, ali teško da ih iko može sprečiti da prodaju povrće. Vodu iz Korenite i Kostajničkog potoka ni stoka neće da pije koliko smrdi, dok u Jadru voda manje miriše pa meštani napajaju stoku jer nemaju gde drugde - kaže Dobrić i dodaje da je opasnim otrovima ugrožena cela Mačva, odnosno oko 100.000 stanovnika.Moguća katastrofa- U toku Jadra kadmijum je prisutan 10 kilometara i zato je voda iz te reke četvrte klase, od pet postojećih. Kadmijum razara bubrege, blokira razmenu materija u organizmu i izuzetno je kancerogen - ističe Dobrić i dodaje da, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, može doći do izlivanja miliona kubnih metara jalovine, što bi predstavljalo istorijsku ekološku katastrofu.Dr Jezdimir Vučetić, član Odbora za ekologiju u Skupštini Srbije, ističe da uzorkovanje zemljišta na prisustvo teških metala pored reka Korenita i Jadar nije rađeno, pa se ne zna kolika količina tih metala je prisutna u njemu.- Zasad je jasno da će u rekama Korenita i Jadar zbog teških metala uginuti riba i ostali živi svet. Koliko će štete naneti Drini - još se ne zna - ističe Vučetić.

Voda puna teških metala... Meštani u strahu od trovanja
Voda puna teških metala... Meštani u strahu od trovanja

Dr Dragan IlićTAKVO POVRĆE IZAZIVA RAKDr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, tvrdi za Kurir da teški metali poput kadmijuma i žive, olova i drugi mogu da izazovu ozbiljne posledice po zdravlje ljudi i da se zato ne sme dozvoliti da se kontaminirano povrće nađe u upotrebi.- To su toksične materije koje imaju efekte na duži vremenski period te izazivaju maligne bolesti. Dovode i do bubrežnih poremećaja i zato smo dali preporuku da se povrće koje je zalivano vodom zagađenom teškim metalima ne koristi za jelo. Mislim da je Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo sredstva da se za stoku u tim područjima obezbedi hrana - ističe Ilić.

ČINJENICEBolesti koje izaziva kadmijum- kašalj- glavobolje- vrtoglavice- problemi s disanjem- oboljenja bubrega- oboljenja jetre- osteoporoza- rak prostate- rak dojke- rak plućaSimptomi trovanja živom- prekomerno lučenje pljuvačke- osećaj metalnog ukusa u ustima- nesanica- promene raspoloženja- gubitak volje- gubitak pamćenja- depresija i nervoza- hronični umor- dovodi se u vezu s bolestima poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, Alchajmerovog oboljenja, malignih oboljenja, auto-imunih oboljenja, s gubitkom kose, alergijama, neplodnošću, problema s crevima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track