POBUNA PROTIV VLADIKE: Raščinio popa jer ne živi sa decom!
Foto: FoNet Dragan Antonic

Meštani protiv odluke

POBUNA PROTIV VLADIKE: Raščinio popa jer ne živi sa decom!

Društvo -
Aleksandar Popović, sveštenik u Bačkom Gradištu, neće moći da bogosluži jer mu ćerke zbog bolesti žive kod babe i dede u Novom Sadu, odlučio episkop bački Irinej

BEOGRAD - Episkop bački Irinej razrešio je dužnosti sveštenika Aleksandra Popovića, koji službuje u Crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg u Bačkom Gradištu kod Bečeja zbog toga što on i supruga žive odvojeno od dece, tvrdi za Kurir kum crkve Vladimir Jovanović.On ističe da su zbog toga meštani potpisali peticiju za ostanak sveštenika u crkvi i uputili je patrijarhu SPC Irineju.Samo veroučitelj- Odlukom vladike bačkog Irineja otac Aleksandar od 1. septembra mora da napusti dužnost sveštenika u selu i da bude samo veroučitelj. Dobio je dekret kojim mu se zabranjuje bogosluženje u pravoslavnim crkvama zbog toga što dve devojčice od sedam i devet godina ne žive s njim i suprugom, već kod njegovih roditelja u Novom Sadu. Dekretom mu je saopšteno da će ubuduće predavati veronauku u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu - kaže Jovanović, koji naglašava da će parohijani učiniti sve da im sveštenik ostane u crkvi. Naime, kako objašnjava, deca oca Aleksandra žive u Novom Sadu jer je starija devojčica bolesna.- Sveštenik Aleksandar je iz Novog Sada premešten u naše selo u maju prošle godine. Devojčice su ostale kod njegovih roditelja jer tamo idu u školu, a vikendom, praznicima i tokom raspusta dolaze kod roditelja. Starija devojčica ima alergijski bronhitis, zbog kojeg ne može da živi stalno na selu i mora da bude blizu lekara. Ove godine joj je posle seoske slave Preobraženja pozlilo, pa su morali da je vode u hitnu. Njena majka mi je rekla da joj je pukao neki kapilar i da nisu mogli da joj zaustave krv - priča Jovanović i dodaje da niko neće rizikovati zdravlje svoje dece, pa ni sveštenik.On tvrdi da je sveštenik Aleksandar preporodio crkvu u selu, da ga svi vole i cene jer je veliki duhovnik posvećen crkvi i vernicima.- On je uz našu pomoć i pomoć opštine Bečej zapušteni parohijski dom doveo u red. Za 13 godina u selu su se promenila četiri sveštenika i nijedan nije bio posvećen crkvi i vernicima kao otac Aleksandar. Nama takav sveštenik treba i zato nećemo da ga damo. U nedelju posle službe otići ćemo na dvor kod vladike Irineja da tražimo da nam ostavi sveštenika - ističe Jovanović.Crkveni sudSveštenik Aleksandar Popović potvrdio nam je da mu je zabranjeno sveštenodejstvo zbog razdvojenosti od dece. On kaže da će poštovati odluku episkopa bačkog Irineja, ali da će pravdu potražiti na crkvenom sudu.Verski analitičar Živica Tucić objašnjava za Kurir da se ne može sve urediti crkvenim kanonom, ali da je vrlo neobično da deca ne žive sa sveštenikom.

SPCVERNICI DA SE OBRATE IRINEJUIz Eparhije bačke nismo dobili odgovore na pitanja zbog čega je svešteniku Aleksandru Popoviću zabranjeno da radi. U Patrijaršiji su nam rekli da još nisu dobili peticiju meštana Bačkog Gradišta, kao i da ona nije način da se rešavaju stvari u crkvi.- Ako je episkop tako odlučio, onda treba da se izvrši njegova odluka. Peticijom meštani mogu samo da nanesu štetu svešteniku i trebalo bi da se obrate episkopu, koji će uvažiti njihove razumne razloge. On je jedan od najboljih episkopa i mnogo brine o oženjenim i porodičnim ljudima - kaže Savo Jović, sekretar Svetog sinoda SPC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track