NAPREDAK ZA 7 MESTA: Srbija 94. na svetu po konkurentnosti
Foto: Fonet

Svetski ekonomski forum

NAPREDAK ZA 7 MESTA: Srbija 94. na svetu po konkurentnosti

Društvo -
Indeks globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju iznosi 3,90, što je oporavak u odnosu na indeks od 3,80 iz prethodne godine, i što je dovelo do skoka Srbije

ŽENEVA - Srbija je među 144 zemlje, prema najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2014/2015. godinu, na 94. mestu po konkurentnosti u svetu, što je napredak za sedam pozicija u odnosu na prošlu godinu.

Indeks globalne konkurentnosti (IGK) Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju iznosi 3,90, što je oporavak u odnosu na indeks od 3,80 iz prethodne godine, i što je dovelo do skoka Srbije sa 101. na 94. poziciju na listi WEF-a.

Na rang listi zemalja, čija konkurentnost se meri na osnovu rezultata iz 12 oblasti, Srbija je ipak u lošijoj poziciji u odnosu na većinu zemalja u okruženju, budući da je Crna Gora na 67. mestu, Hrvatska na 77. mestu, Bugarska na 54. mestu, Rumunija na 59-om, a Makedonija na 63. mestu.

Kao najproblematičniji faktori koji koče poslovanje u Srbiji izdvojeni su neefikasna birokratija, slab pristup finansijskim sredstvima, korupcija...

Švajcarska je, šestu godinu zaredom, zadržala poziciju vodeće privrede u svetu po konkurentnosti, Singapur je ostao na drugoj poziciji, dok su SAD napredovale za dva mesta i izbile na treće mesto liste, zahvaljujući poboljšanju institucionalnih okvira i dobrim inovacionim rezultatima.

Na četvrtom mestu je Finska, a prate je Nemačka, Japan, Hong Kong, Holandija, Velika Britanija i Švedska.Prema izveštaju WEF, zdravlje globalne ekonomije je u opasnosti, jer države imaju poteškoća u sprovođenju strukturnih reformi koje su neophodne za podsticanje privrednog rasta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja