Potpisan sporazum Tužilaštva za ratne zločine i naslednika haških sudova
Foto: Tanjug

Ozvaničena saradnja

Potpisan sporazum Tužilaštva za ratne zločine i naslednika haških sudova

Društvo -
Sporazum su u Specijalnom sudu u Beogradu potpisali Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i tužilac MMKS-a Hasan Bubakar Dželou

BEOGRAD - Sporazum o saradnji između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji je naslednik haških ad hok tužilaštava, potpisan je danas u Beogradu.

Sporazum su u Specijalnom sudu u Beogradu potpisali Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i tužilac MMKS-a Hasan Bubakar Dželou, koji su poručili da se ovim ostvaruje bolja saradnja između srpskog tužilaštva i tog mehanizma, pre svega u razmeni informacija.

"Ovde je uvreženo mišljenje da prestankom rada Haškog tribunala prestaje i rad na problemima izvršilaca krivičnih dela ratnih zločina, što nije tačno. Upravo sada taj posao prelazi na pravosuđe u regionu i zato je dragocen doprinos rezidualnog mehanizma tribunala koji je naslednik Haškog tužilaštva", rekao je Vukčević nakon potpisivanja memoranduma.On je precizirao da se sada srpskom tužilaštvu omogućuje bolji pristup bazi podataka Tribunala, odnosno dokumentima, materijalnim dokazima i svedocima.Na pitanje novinara da li to znači da srpsko tužilaštvo sada preuzima obavezu da podiže optužnice za Haški tribunal, Vukčević je rekao da se ta obaveza ne preuzima.

"Tužilaštvo ne preuzima obavezu da podiže optužnice, već je samo u obavezi da razmotri dokaze koje je prikupio Haški tribunal, pa ako iz njih proizilazi da je neko izvršio krivično delo, ono će dalje da postupi", rekao je Vukčević i dodao da postojeće optužnice srpsko tužilaštvo tretira "prosto rečeno, kao krivične prijave".Novinare je interesovalo i da li memorandum daje mogućnost tužilaštvu da počne da se bavi slučajevima srednje i visokorangiranih oficira vojske i policije, kao i političara koji su eventualno umešani u zločine.

"Mi smo već počeli da tretiramo određene događaje i da gledamo da li u radnjama određenih osoba ima elemenata krivičnog dela", rekao je Vukčević.Potpisivanje sporazuma je pozdravio i Dželou koji je objasnio da će time biti postavljeni okviri saradnje između MMKS-a i Tužilaštva za ratne zločine Srbije u mnogim oblastima.

On je dodao da je sa srpskim tužiocima imao danas korisne razgovore o načinima otklanjanja smetnji u međusobnoj saradnji.MMKS je mahanizam koji će postepeno preuzimati funkcije od Haškog tribunala kako se budu završavali poslednji postupci. Ovo je treći susret tužioca Vukčevića i Dželuoa, posle prošlogodišnjeg zajedničkog učešća na međunarodnoj konferenciji o nasleđu međunarodnih i krivičnih sudova u Nirnbergu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track