Erbas: Javite se!

Halo, ima li koga?!

Erbas: Javite se!

Društvo -
Radna grupa treba da nam uputi dopis i mi ćemo odustati od tužbe protiv „Jata“, tvrdi avio-gigant

BEOGRAD - Poslednja šansa!„Erbas“ je voljan da odustane od pokretanja tužbe protiv „Jata“, čim dobije konkretan predlog srpske strane o rešavanju problema vezanih za kupoprodajni ugovor sa domaćim avio-prevoznikom.

Nevena Kostić, PR firme „Vižen tehnolodžis“, zvaničnog zastupnika „Erbasa“ za Srbiju, kaže da im nije cilj da upropaste „Jat“, ali da očekuju korektan odnos u pregovorima.- Nismo dobili niti jedan dopis od radne grupe, kojoj smo se obratili 11 puta. Ukoliko nam upute konkretan predlog, mi ćemo ga razmotriti i najverovatnije prihvatiti - rekla je Kostićeva.Milivoje Mihajlović, šef Vladine kancelarije za odnose s javnošću, smatra da ne postoji razlog da se odluke donose na brzinu.- Vlada će pažljivo razmotriti situaciju, iako je neobično da se baš sad aktuelizuje problem koji traje 14 godina. Zahtev za kupovinu aviona podrazumeva izdavanje državne garancije za iznos od 200-300 miliona dolara, a to bi značilo dodatno zaduženje države - rekao je Mihajlović.Podsetimo, ugovor vredan 580 miliona dolara zaključen je između „Jata“ i „Erbasa“ 1998, a podrazumevao je kupovinu osam aviona. Nikada nije realizovan, pa je svetski gigant rešio da slučaj uputi na arbitražu u Pariz. Srbija bi tako mogla da izgubi 23,5 miliona dolara avansa, i dodatnih 25 miliona na račun odštete. Moguća je i zaplena „Jatovih“ aviona koji sleću na evropske aerodrome.

Mrkonjić: Pritiskaju nasMinistar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je da „Erbas“ vrši pritisak na Srbiju bez ikakve potrebe.- To shvatam samo kao presing da bismo se eventualno opredelili za „Erbas“, ali to ćemo uraditi kad novi menadžment srpske aviokompanije stupi na scenu - rekao je Mrkonjić.Nikolić posetio „Erbas“Delegacija Srpske napredne stranke koju predvodi predsednik SNS Tomislav Nikolić razgovarala je s predstavnicima Privredne komore Hamburga i posetila proizvođača aviona „Erbas“. U razgovoru sa generalnim sekretarom „Erbas“ industrije Gunerom Grosom (na slici), Tomislav Nikolić je rekao da Srbija želi da ispravi greške koje su u prošlosti napravljene sa „Erbasom“, kao i da očekuje uspostavljanje dobrih i dinamičnih odnosa u interesu Srbije i te kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track