HUMANOST NA DELU: Američki ambasador Majkl Kirbi sa saradnicima dobrovoljno dao krv!
Foto: Tanjug

Obeležavanje 13 godina od napada na SAD

HUMANOST NA DELU: Američki ambasador Majkl Kirbi sa saradnicima dobrovoljno dao krv!

Društvo -
Ambasador SAD pozvao je sve građane da se priključe akciji dobrovoljnog davanja krvi i da nađu vremena za to, kao što je, kako je istakao, i on našao, iako mu je raspored pretrpan
1 / 5 Foto: Tanjug

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi i Američka ambasada obeležili su trinaest godina od napada u SAD tako što su, u prostorijama Crvenog krsta Srbije, dobrovoljno dali krv i prikupili školski pribor za škole koje su najviše stradale u majskim poplavama.Majkl Kirbi je podsetio da je 11. septembar za američku naciju događaj od velikog značaja i da davanjem krvi Amerikanci žele da daju nešto od onoga što zajednica pruža njima. Ambasador SAD pozvao je sve građane da se priključe akciji dobrovoljnog davanja krvi i da "nađu vremena za to", kao što je, kako je istakao, i on našao, iako mu je raspored pretrpan."Mislim da i vi možete dati jedan deo sebe", poručio je Kirbi.Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović zahvalio je američkom ambasadoru na današnjoj akciji i podsetio građane na neophodnost redovnog davanja krvi kako bi se tokom cele godine obezbedile dovoljne količine krvi za potrebe zdravstvenog sistema.Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko izrazio je ponos što se broj davalaca krvi iz godine u godinu povećava, ali je napomenuo da to nije dovoljno i, takođe, pozvao građane da daju krv.

U saradnji sa Crvenim krstom Srbije, Američka ambasada je četvrti put organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi i time odala poštu onima koji su stradali u tragediji pre 13 godina.Ambasada SAD je saopštila da time sledi primer mnogih Amerikanaca koji su, nakon napada 11. septembra 2001. godine, želeli da na najbolji mogući način pomognu svojoj zajednici, a ogroman broj učinio je to davanjem krvi."Kako su zalihe krvi u Srbiji tokom letnjih meseci najčešće nedovoljne, sledeći njihov primer doniraćemo krv zajednici koja nam je pružila gostoprimstvo", saopštila je Američka ambasada.

Sjedinjene Američke Države obeležavaju 13 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine, u kojima je život izgubilo 2.977 ljudi.Terorističke napade izvršili su pripadnici Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posledice širom sveta.Taj dan, kada su napadnuti Svetski trgovinski centar u Njujorku i centrala Pentagona u Vašingtonu, dok je u Pensilvaniji srušen četvrti putnički avion, zapamćen je kao crni dan i širom planete.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track