Dačić: Cilj Milosrdnog anđela stvaranje države Kosovo

Dačić: Cilj Milosrdnog anđela stvaranje države Kosovo

Društvo -
Da nije bilo NATO bombardovanja Srbija bi bila bogatija za 2.500 ljudi

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je jasno da je cilj NATO bombardovanja Srbije 1999. godine bilo stvaranje nezavisne države Kosovo.

On je u bazi SAJ, gde je obeležena godišnjica bombardovanja, izjavio da je tokom te intervencije poginulo 2.500 ljudi i više od 1.000 pripadnika policije i vojske.

"Da nije bilo "Milosrdnog anđela" Srbija bi bila bogatija za 2.500 ljudi. Ovo mesto, kao i mnoga druga, bila su neprestano bombardovana, 162 porodice izgubile su svoje najmilije koji su poginuli kao policajci, 38 policajaca stradalo je u bombardovanju, 131 pripadnik policije ubijen je u terorističkim napadima albanskih separatista", naveo je Dačić. On je ukazao da je podsećanje na žrtve posebno važno danas, kada se urušava svetski pravni poredak i daje podrška onima koji pokušavaju da naprave nekakvu "kvazi državu na krvi drugih".

Dačić je u bazi SAJ položio venac poginulim pripadnicima te jedinice i rekao da su "anđeli nebeska i milosrdna bića i da zato posebno vređa što je intervencija 1999. godine bila nazvana "milosrdni anđeo".

Ministar unutrašnjih poslova ukazao je da je obaveza države da u najskorije vreme utvrdi tačan broj poginulih tokom tromesečnog bomardovanja i da se na nivou MUP-a napravi memorijalni kompleks u znak sećanja na poginule tokom dva veka postojanja srpske države.

On je naveo i podatak da je od posledica terorističkih akcija i NATO bombardovanja teške i lake telesne povrede zadobilo je 655 policajaca, u terorističkim akcijama povređen je 484 pripadnik policije, a u bombardovanju 171.

"Srbi nikada nisu prebrojali žrtve nijednog rata, od balkanskih, preko dva svetska, a posebno poslednjeg građanskog rata na Balkanu. Uvek se srpski narod klonio mogućnost da prebrojavanjem svojih žrtava ne povredi nacionalne osećaje drugih, dok su za to vreme drugi precizno znali kolko je njihovih stradalo i često su time manipulisali", rekao je Dačić.

"Mora postojati nada i želja da će naš "beli anđeo" kad tad pobediti njihovog "milosrdnog"", zaključio je Dačić.

U bazi SAJ polaganju venca prisustvovali su i komandant jedinice Spasoje Vulević, direktor policije Milorad Veljović, načelnik za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, komandant PTJ Goran Dragović i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track