Konkurs za upis u srednje škole do 15. aprila

Upis

Konkurs za upis u srednje škole do 15. aprila

Društvo -
Osmaci će 21. aprila polagati probni test male mature, na kojem će biti potpuno nepoznati zadaci iz srpskog i matematike
BEOGRAD - Konkurs za upis nove generacije učenika u srednje škole biće objavljen do 15. aprila, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.
Osmaci će 21. aprila polagati probni test male mature, na kojem će biti potpuno nepoznati zadaci iz srpskog i matematike. Za one koji toga dana ne izađu na test, rezervni termin je 28. aprila.
Mada je zbog ledenog talasa tokom februara školska godina produžena za nedelju dana, upisne aktivnosti i datum polaganja završnog ispita biće približni prošlogodišnjim, najavio je Kostić. On je naveo da je predlog kalendara upisa na mišljenju u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje.
Od ove godine, kao novina uvodi se probno testiranje za učenike šestog razreda, i za njih će test sa pitanjima iz biologije, istorije, fizike, geografije, biti održan u subotu 31. marta, rekao je Kostić.
Šestaci će, kada budu u osmom razredu, na završnom ispitu, uz srpski i matematiku, polagati i treći test, kombinaciju pitanja iz pet predmeta (biće dodata i hemija). Probni testovi neće biti ocenjivani, ali će rezultati koristiti Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji radi evaluaciju.
U Srbiji je 78.000 učenika osmog razreda i za njih je u srednjim školama rezervisan dovoljan broj mesta, za pet do sedam odsto više od broja osmaka, rekao je Kostić.
U gimnazije će u novoj školskoj godini, prema Kostićevim rečima, biti upisano 22 odsto učenika. Još se ne zna da li će od septembra biti novih oglednih profila.
Uz konkurs biće objavljen i informator, u kome se nalaze minimalan i maksimalan broj bodova koji je prošle godine bio potreban za upis u sve srednje škole u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja