Ratare na traktorima primiće ministar Petrović

Ratare na traktorima primiće ministar Petrović

Društvo -
Policija je traktore zaustavila kod Inđije, u Titelu i Kuli, a kod Crepaje se sklonila sa puta i nije blokirala povorku. Poljoprivrednici iz Banata nisu imali blokade
1 / 4
NOVI SAD - Poljoprivrednici iz Vojvodine koji protestuju zbog vladine uredbe o regresiranju po proizvedenoj količini robe, sastaće se danas za ministrom poljoprivrede Srbije Dušanom Petrovićem.
U protestu učestvuju poljoprivrednici iz Vojvodine i delova centralne Srbije koji su jutros traktorima krenuli ka Beogradu. Iz Vojvodine je, prema rečima člana organizacionog odbora protesta Miroslava Ivkovića, krenulo 100 traktora.
Policija je traktore zaustavila kod Inđije, u Titelu i Kuli, i poljoprivrednicima nije dovolila da nastave put ka Beogradu. Kod Crepaje se policija sklonila sa puta i nije blokirala povorku poljoprivrednika. Poljoprivrednici iz Banata nisu imali blokade na putu i blizu su Beograda.
Od danas je u primeni uredba Vlade o regresiranju poljoprivredne proizvodnje po količini proizvedene robe, a ne po hektaru, kako je bilo ranije. Po mišljenju poljoprivrednika, ta promena favorizuje prerađivačku industriju na štetu poljoprivrednih proizvođača.
Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru, i da Ministarstvo poljoprivrede utvrdi Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji jer je to uslov da poljoprivrednici mogu da koriste sredstva IPA fondova EU.
Delegacija poljoprivrednika nije pre dva dana na sastanku u Beogradu postigla dogovor s ministrom Petrovićem. Poljoprivrednici su krajem maja i početkom juna prošle godine pet dana blokirali puteve širom Vojvodine. Blokade su uklonili pošto su se s Ministarstvom poljoprivrede dogovorili o isplati subvencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track