Neće pojeftiniti oprema za bebe
Foto: Kurir

Velika prevara

Neće pojeftiniti oprema za bebe

Društvo -
Trgovci povisili cene od 10 do 20 odsto na opremu i hranu za bebe nekoliko dana pre nego što je Vlada ukinula PDV
1 / 4 Foto: Kurir
BEOGRAD - Bezobrazluk!
Od ukidanja PDV na opremu i hranu za bebe roditelji neće imati nikakve vajde! Čim su čuli da će Vlada ukinuti taj namet, trgovci su povisili cene ovih proizvoda do 20 odsto!
Pošto amandman Vlade na Zakon o PDV prođe u Skupštini, PDV će biti ukinut na mleko u prahu, krevece, hranu za bebe, kolica, stolice za hranjenje i pelene.
- Sramota je šta nam trgovci rade. Pakovanje „pampers“ pelena od 94 komada je do pre dve nedelje koštalo 1.500 dinara, a sad košta 1.999, dok ga na akciji prodaju po 1.800 dinara. Mleko „aptamil“ je sa 1.400 poskupelo na 1.500 dinara. Država, ako misli da pomogne roditeljima, mora sprečiti trgovce da divljaju - kaže N. M., majka šesnaestomesečne bebe iz Beograda.
Direktor portala Bebac.com Vladimir Ješić potvrdio je za Kurir da ih zovu roditelji i prijavljuju poskupljenje pelena i mleka za bebe za 10 do 20 odsto.
- Javljaju nam se roditelji sa informacijama da trgovci podižu cene robe na koju će biti refundiran PDV. To je apsolutno nedopustivo jer se finansijskog dela odriče samo država, a trgovci nemaju nikakav gubitak. Međutim, problem nije u trgovcima već u uvozničkom lobiju, koji diktira cene i na maržama do 300 odsto zarađuje enormno bogatstvo - objašnjava Ješić. U prodavnici „Enci“ u Beogradu Kuriru je rečeno da će od 1. aprila dečja kolica „kiko“ poskupeti za sedam do 10 odsto, dok se povećanje cena druge opreme za bebe zasad ne očekuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track