Kurir u Brusu: Jutka je ovde bog!
Foto: KURIR

Afera „megavat“

Kurir u Brusu: Jutka je ovde bog!

Društvo -
Pre ulaska u politiku Milutin Jelačić vozio stari propali žuti „kec“, a sad vozi džip vredan desetine hiljada evra, pričaju meštani

BRUS - Bahato!Tmurno jutro u Brusu. Crni oblaci i sitna kišica naterali su ljude da ostanu u kućama. Retki prolaznici žure do trafika da bi ugrabili Kurir, koji je poslednjih dana postao najtraženija roba.Afera „megavat“ trese Brus, ali retko ko želi da priča o tome. Ljudi se plaše, samo šapuću. Fotografisanje - ne dolazi u obzir.- Novinar Kurira - s nevericom reaguje jedan meštanin i nastavlja:- Sve je tačno. Smislio Jutka (Milutin Jeličić, narodni poslanik i bivši predsednik opštine u dva mandata) kako da obezbedi i praunučiće, kao da se dosad nije dovoljno obogatio. On je bog ovde. Pazi se.Brus je mala varošica, koja se razvila osamdesetih godina, posle zemljotresa na Kopaoniku. Od 2000. godine, kako kažu meštani, ovim gradom vlada Jutka. Ipak, ima u Brusu i hrabrijih ljudi, koji smeju da pričaju.Jedan od njih Dragomir Đorđević, koji je bio odbornik 2010. godine, kad je SO Brus donela sumnjivu odluku da sa firmom s Kipra osnuje posredničko preduzeće koje bi svakom ko želi da gradi mini-hidroelektrane uzimalo 20 odsto prihoda.- Izdavanje dozvola za 13 mini-hidroelektrana trebalo je da bude zamajac za brži razvoj i privlačenje investitora. Kad sam video da treba da se osnuje posrednička firma, bio sam izričito protiv toga. Međutim, Jutkini odbornici su to izglasali i nijedna MHE nije sagrađena - kaže Đorđević i nastavlja:- Nijedna investicija u poslednjih deset godina nije realizovana a da pojedinci iz vlasti nisu imali debelu korist.Svi sagovornici Kurira kažu da je afera „megavat“ samo kap u moru i da se Jeličić enormno obogatio.- Pre ulaska u politiku vozio je stari propali žuti „kec“. Sada vozi džip vredan desetine hiljada evra. Raznim „poduhvatima“ i privatizacijom ZZ „Kopaoničanka“ uvećao je svoje bogatstvo. Na njegovo ime ili na bliske rođake vode se hektari zemljišta na Kopaoniku, u selu Igroš, poslovni prostori... - kaže jedan od sagovornika.

Ne dam pare fantomimaJedan od zainteresovanih za izgradnju MHE bio je i Blagoje Simić.- Prikupio sam sve potrebne dozvole i saglasnosti i početkom avgusta 2011. obratio sam se odeljenju za urbanizam da mi izda građevinsku dozvolu. U međuvremenu je formirana ta fantomska firma, kojoj bih morao da dajem 20 odsto prihoda. Pošto ja to nisam hteo, obavestili su me da su dozvolu dali drugome - kaže Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track