ZAVRŠENA SEDNICA VLADE: Ukinuta uredba o štrajku Advokatske komore Srbije!
Foto: Dado Đilas

Odluka donesena posle isteka upozorenja

ZAVRŠENA SEDNICA VLADE: Ukinuta uredba o štrajku Advokatske komore Srbije!

Društvo -
Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da je ukidanje uredbe znak advokatima koji žele da rade da se u petak vrate u sudnice i da budu dostojanstveni predstavnici advokatske struke na način koji ne ugrožava ni interese građana ni interese države

BEOGRAD - Vlada Srbije stavila je van snage Uputstvo Advokatske komore Srbije kojim je advokatima naloženo da štajkuju pod pretnjom disciplinskih sankcija i isključenja iz advokature, tako da od sutra svi advokati koji žele mogu da počnu da rade bez straha od gubljenja licence za rad.

Vlada je donela je rešenje kojim se obustavlja od izvršenja Uputstvo za postupanje advokata tokom protesta, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministar pravde Nikola Selaković danas je rekao da je to "znak advokatima koji žele da rade da se sutra vrate u sudnice i da budu dostojanstveni predstavnici advokatske struke na način koji ne ugrožava ni interese građana ni interese države".

Vlada je donela tu odluku, pošto je prethodno istekao rok od 48 sati u kom je Ministarstvo predložilo AKS da sama poništi sporni akt.

Uputstvom AKS od 13. septembra, advokatima je za vreme obustave rada koja je u celoj Srbiji počela 17. septembra, zabranjeno da dolaze na suđenja, u tužilaštvo radi istražnih postupaka i postupaka pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici i da odlaze u policiju u pretkirivičnim postupcima.

Advokati su dužni jedino da podnose tužbe, žalbe i druga pismena kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava.Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, dok su im se advokati iz cele Srbije pridružili 17. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track