Vučić danas na Beogradskom bezbednosnom forumu
Foto: Zorana Jevtić

Obraćanje učesnicima

Vučić danas na Beogradskom bezbednosnom forumu

Društvo -
Trodnevni skup, koji je juče otvoren, posvećen je gorućim pitanjima regionalne i međunarodne spoljne politike, bezbednosti i ekonomije u godini važnih jubileja: 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, velikog proširenja EU i pada Berlinskog zida

BEOGRAD - U Beogradu se danas nastavlja četvrti Beogradski bezbednosni forum, pod nazivom "Evropa 2014: Kraj i/ili novi početak?", na kojem bi, prema najavi organizatora, učesnicima trebalo da se obrati i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Trodnevni skup, koji je juče otvoren, posvećen je gorućim pitanjima regionalne i međunarodne spoljne politike, bezbednosti i ekonomije u godini važnih jubileja: 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, velikog proširenja EU i pada Berlinskog zida.

Srbija nije više u fokusu interesovanja SAD jer je stabilna, ocenili su učesnici prvog dela četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma, dok su u popodnevnom delu zaključili da Srbija sistemski napreduje ka EU te da zaslužuje konkretne signale.

Učesnici foruma, političari i eksperti za spoljnu politiku i bezbednost, diskutuju o tome na koji su način ovi procesi promenili Evropu i region i koliko smo danas spremni da odgovorimo izazovima, navedeno je u saopštenju organizatora - Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Medijski pokrovitelj foruma je Tanjug.

Na spisku učesnika su i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, zamenica predsednika Skupštine Gordana Čomić, predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Elmar Brok i specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar.Na skupu će učestvovati i predsednica nemačkog Maršalovog fonda u SAD Karen Donfrid, specijalni savetnik Fondacije za strateška istraživanja Fransoa Eisbur, direktor moskovskog Centra za analizu situacija Vladimir Baranovski i mnogi drugi.

Forum je otvoren juče Akademskim događajem pod nazivom "Upotreba prošlosti, kolektivna sećanja i međunarodna bezbednost", posle kojeg je održan panel na kojem je predstavljen izveštaj o transatlantskim trendovima.Među današnjim temama skupa biće, kako je najavljeno, otvaranje nove strateške debate između transatlantske i evroazijske agende, odnosi EU s periferijom, budući odnosi Srba i Albanaca...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja