ISTORIČARKA: Četnička obeležja na vojnoj paradi bila bi skandal
Foto: Wikipedia

Polemika se rasplamsava

ISTORIČARKA: Četnička obeležja na vojnoj paradi bila bi skandal

Društvo -
Dubravka Stojanović kaže da bi prisustvo četničkih obeležja na paradi bilo skandalozno prekrajanje istorije jer, ne samo što četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda 1944, već su bili u sukobu sa partizanima

BEOGRAD - Polemiku u javnosti o tome da li na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda, koja je zakazana za 16. oktobar, treba da budu prisutna i četnička obeležja, prekidaju istoričari saglasni da bi to bio skandal, jer su, kako porucuju, četnici i partizani te godine bili na suprotnim stranama.

Istoričarka Dubravka Stojanović kazala je da bi prisustvo četničkih obeležja na paradi bilo "skandalozno prekrajanje istorije", jer, dodaje, ne samo što četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograd 1944. godine, već su bili u sukobu sa partizanima.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Ne samo da nisu bili prisutni prilikom oslobađanja Beograda, što bi već bilo dovoljno prekrajanje i proizvodnja lažne istorije, već su oni direktno poraženi od partizanskih jedinica i Crvene armije. Dakle, oni su se borili protiv njih i to su se borili sa preostalim jedinicama Nedića, Ljotića i zajedno sa Nemcima, naročito te 1944. godine", rekla je Stojanovićeva.

http://www.youtube.com/watch?v=qtYXaM9ZXGg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track