MASOVNA GROBNICA SRBA NA KOSOVU: Posmrtni ostaci pripadaju žrtvama logora Likovac
Foto: Beta Ap

Euleks na tragu stravičnog zločina OVK

MASOVNA GROBNICA SRBA NA KOSOVU: Posmrtni ostaci pripadaju žrtvama logora Likovac

Društvo -
Srpsko tužilaštvo smatra da bi posmrtni ostaci na ovoj lokaciji mogli da budu zarobljenici iz logora Likovac. Tokom sukoba logor bio pod komandom „dreničke grupe“ bliske Tačiju

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Euleks na tragu su masovne grobnice Srba na Kosovu i Metohiji, zarobljenika iz logora Likovac u Srbici, koji je bio pod kontrolom „dreničke grupe“ Oslobodilačke vojske Kosova za vreme sukoba devedesetih.Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da je u saradnji s Jedinicom za istraživanje ratnih zločina pri tužilaštvu Euleksa došlo do informacija o lokaciji potencijalne masovne grobnice u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci srpskih civila u selu Piskota kod Đakovice, stradalih u vreme oružanog sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.Ekshumacija i autopsija- Srpsko tužilaštvo raspolaže informacijama da bi eventualni posmrtni ostaci na ovoj lokaciji mogli da pripadaju žrtvama zločina pripadnika OVK u logoru Likovac. Tužilaštvo Euleksa donelo je naredbu za ekshumaciju, autopsiju i identifikaciju eventualnih posmrtnih ostataka na definisanoj lokaciji - navodi Tužilaštvo.Kako Kurir saznaje, iskopavanje i identifikacija eventualnih posmrtnih ostataka počinje za desetak dana.Inače, pripadnici ove zloglasne jedinice OVK su Fatmir Ljimaj, zvani Čeliku, kao i Sahit Jašari, ali i dvojica zvaničnika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija - Sulejman Selimi, zvani Sultan, i Sami Ljuštaku.Kidnapovali civilePrema saznanjima Kurira, pripadnici OVK su u maju 1998. godine bili aktivni u centralnom delu Kosova, u dreničkoj oblasti, i tada su kidnapovali najmanje 30 civila srpske nacionalnosti, nekoliko policajaca i najmanje 11 nelojalnih Albanaca.- OVK je tad izvršio napad na površinski kop EPS, Belaćevac i dva puta 14. i 22. maja kidnapovao deset radnika. Istovremeno, jedinice OVK iz operativne zone Drenica postavile su kontrolne punktove, izvršile napad na više gradova i sela i otmicu civila i radnika MUP iz Glogovca, Kline, Lapušnika, Komorana, Pantina, Likošana, Rakoša i Leočina - priča naš izvor i dodaje da su tada formirani logori OVK za zarobljenike - u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Trpezu i Klečki.- Postoje indicije da je novinar Ljubomir Knežević, nestao 6. maja 1999. u Vučitrnu, žrtva zločina u logoru Likovac - navodi izvor Kurira.

Optužnica Euleksa protiv sedmorice iz OVKNA LISTI TAČIJEVE SNAGEEuleks je u novembru 2013. podigao optužnicu protiv sedmorice pripadnika „dreničke grupe“ OVK zbog ratnih zločina počinjenih u logoru Likovac 1998. Među optuženima su bili članovi Tačijeve partije i Sami Ljuštaku, ratni komandant „drenice“ i gradonačelnik Srbice, kao i Selimi, poznat i po ratnom nadimku Sultan, koji je bio kosovski ambasador u Tirani (od 2009. do 2011).ĐakovčaniZLOČINCI PRED SUDPredsednik udruženja Đakovčana Đokica Stanojević upitao je međunarodnu zajednicu da li će biti u stanju da prognanim Srbima obezbedi pravo na povratak i život u Đakovici, istakavši da su im oduzeta sva prava, zabranjeno da obiđu kuće, groblja i svetinje.- Pitanje je da li će predstavnici međunarodnih institucija u Prištini ovog puta zločince izvesti pred sud pravde i kazniti za masovnu grobnicu - rekao je Stanojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track