KO PIJE DA MU NIŠTA NIJE: Srbi vole da piju, a ne znaju kako?!
Foto: Shutterstock

Vodič za odgovorno konzumiranje alkohola

KO PIJE DA MU NIŠTA NIJE: Srbi vole da piju, a ne znaju kako?!

Društvo -
Zbog čašice više, dobro raspoloženje često zameni agresivnost. To potvrđuje statistika: od tri do pet odsto punoletnih su alkoholičari. Koliko piti a ne preterati?

BEOGRAD - Alkoholizam je treća po učestalosti bolest u Srbiji. Među mladima od 15 do 29 godina u svetu to je najčešći uzrok smrtnosti, pa je zbog toga Institut za mentalno zdravlje pokrenuo kampanju "Odgovorno pijenje u Srbiji". U okviru nje je i "Vodič za odgovorno pijenje alkohola".

Srbi vole da piju, ali ne znaju. Zbog čašice više, dobro raspoloženje često zameni agresivnost. To potvrđuje statistika: od tri do pet odsto punoletnih su alkoholičari. Koliko piti a ne preterati?

To je do dva standardna pića za muškarce u jednoj prilici, do jednog standardnog pića za žene u jednoj prilici. Recimo, u ovoj prilici niko ne bi trebalo da popije više od dva pića da bi to bilo društveno odgovorno. Sve preko toga je rizično", ističe Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje.

Odgovorno konzumiranje alkohola podržavaju i oni koji žive od njegove prodaje.

"Sve naše članice su uključene da se naši potrošači dugoročno edukuju o umerenom konzumiranju piva i da se ukaže na štetnost prekomernog uživanja u pivu", navodi predsednik Udruženja pivara i sladara Miodrag Maksimović.

Onima s merom, "Vodič za odgovorno pijenje alkohola" omogućiće da i dalje uživaju u piću, a bez rizika da postanu alkoholičari.

Onima koji preteruju mogao bi da pomogne da prepoznaju problem, smanje uzimanje alkohola ili – potraže stručnu pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track