Skladište Banatski Dvor - garancija sigurnosti izvoznih isporuka gasa u Evropu
Foto: Srbijagas

Spremni za zimu

Skladište Banatski Dvor - garancija sigurnosti izvoznih isporuka gasa u Evropu

Društvo -
„Banatski Dvor“ će postati dopunski resurs za obezbeđivanje potrošača Republike ruskim gasom, a takođe će dati dodatnu garanciju sigurnosti ruskih izvoznih isporuka u Srbiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu

SANKT PETERBURG - U okviru IV Međunarodnog gasnog foruma u Sankt-Peterburgu održan je radni sastanak predsednika Upravnog odbora OAO „Gazprom“ Alekseja Milera i generalnog direktora JP „Srbijagas“ Dušana Bajatovića.

Strane su razmotrile pitanja dvostrane saradnje u gasnoj oblasti. Posebno se govorilo o isporukama ruskog gasa u Srbiju, a takođe o korišćenju kapaciteta za njegovo podzemno skladištenje na teritoriji Republike.Istaknuto je da je „Gazprom“ napunio PSG „Banatski Dvor“ u obimu od 100%. Aktivna količina gasa u PSG na današnji dan iznosi 450 miliona kubnih metara.

Na taj način, „Banatski Dvor“ će postati dopunski resurs za obezbeđivanje potrošača Republike ruskim gasom, a takođe će dati dodatnu garanciju sigurnosti ruskih izvoznih isporuka u Srbiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu tokom predstojeće zime.Pored toga, učesnici sastanka su razmotrili realizaciju zajedničkog infrastrukturnog projekta „Južni tok“, u okviru kojeg se trenutno očekuje dobijanje građevinske dozvole za izgradnju magistralnog gasovoda na teritoriji Republike.2013. godine „Gazprom“ je isporučio u Srbiju oko 2 milijarde metara kubnih gasa.Od 2011. godine u Srbiji funkcioniše podzemno skladište gasa (PSG) „Banatski Dvor“ sa aktivnom količinom od 450 miliona metara kubnih. PSG je postao prvi objekat „Južnog toka“ i koristiće se za obezbeđivanje sigurnosti isporuka gasa na gasovodu.

„Južni tok“ je globalni infrastrukturni projekat za izgradnju gasovoda kapaciteta 63 milijarde metara kubnih po dnu Crnog mora u zemlje Južne i Centralne Evrope u cilju diverzifikacije trasa izvoza prirodnog gasa i isključivanja tranzitnih rizika. Prvi gas će „Južnim tokom“ biti isporučen krajem 2015. godine.

Gasovod će dostići projektni kapacitet u 2018. godini. Izgradnju „Južnog toka“ na teritoriji Srbije vodi zajednička projektna kompanija South Stream Serbia AG (udeo „Gazproma“ - 51%, „Srbijagasa“ - 49%). Odlukom Parlamenta Republike Srbije projektu „Južni tok“ na teritoriji republike je dodeljen poseban status.2013. godine je potpisan dugoročni ugovor o isporuci ruskog gasa u Srbiju u obimu do 1,5 milijardi metara kubnih gasa svake godine u toku 10 godina. Transportovanje gasa se vrši postojećom trasom, a u budućnosti će se isporuke vršiti gasovodom „Južni tok“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track