BEOGRAD: Nastavljena blokada Filozofskog fakulteta
Foto: Tanjug

Protest studenata

BEOGRAD: Nastavljena blokada Filozofskog fakulteta

Društvo -
Među zahtevima su smanjenje cene prijavljivanja ispita, jednogodišnje budžetsko finansiranje apsolvenata i da se studentima koji su fakultet upisali 2006. godine dozvoli da studije završe po programu koji su upisali
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Grupa studenata i dalje blokira Filozofski fakultet, a akedemci tvrde da neće napustiti zgradu sve dok Uprava ne ispuni njihove zahteve. Među zahtevima su smanjenje cene prijavljivanja ispita, jednogodišnje budžetsko finansiranje apsolvenata i da se studentima koji su fakultet upisali 2006. godine dozvoli da studije završe po programu koji su upisali.

Učesnici blokade sebe nazivaju "samoorganizovanim studentskim pokretom Filozofskog fakulteta", a preko zgrade na Studentskom trgu razapeti su transparenti na kojima, između ostalog, piše "Blokada je u toku", "Stop pljački studenata", "Blokada", "Dođi na zbor", "Vi nas ne slušate, mi vas ne puštamo" i "Izvinite, koliko košta budžet".

Blokada Filozofskog fakulteta počela je sinoć u 18 sati, a kako navode učesnici protesta, na takvu meru su se odlučili, jer je Uprava fakulteta donela niz odluka koje je obznanila sedam dana pre početka školske godine.Učesnici blokade jutros su u izjavama rekli da im se niko iz Uprave još uvek nije obratio i da očekuju više informacija u toku dana.

Dekan Filozofskog fakulteta Miloš Arsenijević je u kratkoj izjavi potvrdio da blokada i dalje traje, kao i da će tokom dana biti održan sastanak Uprave, nakon čega će imati više informacija.Istovremeno, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić razgovara sa predstavnicima studenata povodom izmena Zakona o visokom obrazovanju, a od ishoda sastanka zavisiće da li će akademci organizovati protest ispred Vlade Srbije, u ponedeljak,13. oktobra.

Studenti traže šest ispitnih rokova, budžetsko finansiranje apsolventskog staža, produženje roka za završetak školovanja prvoj generaciji "bolonjaca" koji su studije upisali 2006. godine. Izmenama Zakona o visokom obrazovanju ti zahtevi nisu rešeni pa studenti, samo mesec dana po usvajanju, traže da se donese novi zakon.Ministar Verbić juče je rekao da Zakon o visokom obrazovanju, na koji studenti imaju zamerke, nije problem sam po sebi, nego način na koji se sprovodi.

"Studenti očigledno još od ranije imaju loše iskustvo sa implementacijom Zakona, jer znaju šta sve piše u tom propisu a nikada se ne sprovodi", rekao je Verbić i naveo da je i juče imao dva sastanka sa studentima o problemima u visokom obrazovanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track