HRABRA ŠIBA: Ovo je pas koji je spasao valjevsku monahinju

Našao je u provaliji

HRABRA ŠIBA: Ovo je pas koji je spasao valjevsku monahinju

Društvo -
Žena je nađena nedaleko od manastira, u jami dubokoj 12 metara, ugruvana, ali ne i životno ugrožena

VALJEVO - Bog me je spasao iz pećine i poslao dobre ljude po mene - započinje priču monahinja manastira Pustinja kod Valjeva Jela Grujičić (62), koja je slučajno upala u provaliju dubine 20 metara.

Ona se sada oporavlja od povrede kičme i rebara u valjevskoj bolnici. Potraga je trajala 24 sata, a najveći junak je pas Šiba, kog su pripadnici Gorske službe spasavanja doveli kao ispomoć u pretrazi terena. Sve se odigralo na nekih 300 metara od manastira, a monahinja Jela kaže da nikad ranije nije ulazila u tu pećinu niti da se seća kako je dospela do nje:

Molila se Bogu- Znam samo da sam posle nekoliko koraka u mraku poletela u ambis. Neko vreme sam bila bez svesti, a kad sam došla sebi, sve me je bolelo. Molila sam se Bogu i svecima da me neko pronađe. Nisam mogla da se pomerim. A onda sam videla svetlost lampe i čula glasove ljudi. Hvala svima koji su me izvukli iz jame.

Imala srećeSpasioci iz Gorske službe ističu da se pećina nalazi na veoma nepristupačnom terenu, a imali su odličnu saradnju s valjevskim vatrogascima i policajcima, kao i lovcima iz udruženja „Braća Nedić“.

- Pećina se nalazi na oko 30 metara od puta i do nje smo došli opasnom kozjom stazom. Monahinju smo pronašli na 20 metara od ulaza u ambis. Srećom pa unutrašnjost na početku nije potpuno strma. U protivnom, pitanje je da li bi monahinja preživela pad. Uspeli smo da do nje dođemo zahvaljujući psu Šibi iz Lazarevca. On nam je bio od velike koristi u ovoj akciji. Iz ambisa smo monahinju izvukli uvezanim užadima i nosilima, a potom smo je transportovali u valjevsku bolnicu - pričaju spasioci.

U valjevskoj bolnici su nam rekli da je monahinja ugruvana i da je van životne opasnosti.(T. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja