BITKA ZA OPSTANAK: Srbi u Hrvatskoj strahuju da će nestati
Foto: REUTERS

Najnovije istraživanje pokazalo

BITKA ZA OPSTANAK: Srbi u Hrvatskoj strahuju da će nestati

Društvo -
Postoji bojazan od gubitka identiteta, a srpska zajednica je znatno smanjena zbog rata devedesetih, ističe autor projekta Filip Škiljan

ZAGREB - Srbi u Hrvatskoj, kojih je, prema poslednjem popisu, 186.633, odnosno 4,3 odsto ukupnog stanovništva, pribojavaju se da bi mogli nestati zbog gubitka identiteta.To pokazuje najnovije istraživanje dubinskom metodom, koje je sproveo Institut za migracije i narodnosti, a objavljeno je u časopisu Politička misao.Treba biti pažljivAutor Filip Škiljan upozorava da ono ne omogućava dalekosežne zaključke, a obavljeno je na 36 pripadnika srpske nacionalnosti.- Oni strahuju od mogućeg gubitka osećanja identiteta, dok stvarni gubitak identiteta u nekoj populaciji počinje tek onda kad se u njenom znatnom delu konstatuje indiferentnost prema tom gubitku - naglašava Škiljan.

On je analizirao tradicionalne i moderne elemente srpskog identiteta u Hrvatskoj. Kao tradicionalne elemente uzeo je pravoslavnu veru, ćirilično pismo i vojničku prošlost, a kao moderne elemente jezik i književnost, građanske, društvene i političke vrednosti, brigu za narodnosni status i narodne organizacije, kao i privrženost NOB.Razni uticaji- Nakon raspada Jugoslavije srpski identitet u Hrvatskoj prolazi kroz ambivalentan razvoj. S jedne strane, dolazi do „retradicionalizacije“ i povratka identitetu, koji je u Jugoslaviji bio zanemaren. S druge strane, zbog rata devedesetih godina, srpska zajednica u Hrvatskoj znatno je smanjena, a pojačan je i trend asimilacije. Mnogi Srbi otišli su iz Hrvatske i neće se više vratiti, zbog čega je moguće da se ta etnička zajednica nalazi pred nestankom - kaže autor.

Milorad PupovacTAKAV SCENARIO JE OČEKIVANSa Škiljanom se slaže predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac:- Ukoliko se ne zaustavi trend asimilacije, ukoliko se ne ulaže u razvoj većinskih srpskih dredina i ukoliko se ne povede računa o jačanju institucija srpske zajednice, takav scenario u bližoj budućnosti krajnje je očekivan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track