Ebola ne preti Srbiji
Foto: Beta

Nema razloga za brigu

Ebola ne preti Srbiji

Društvo -
U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj ebole, nijedna osoba nije u karantinu, a kao i ostale države, Srbija prati preporuke SZO i primenjuju se mere za kontrolu i prevenciju, kazala je Miljana Grbić

BEOGRAD - Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Miljana Grbić izjavila je danas da u našoj zemlji nije zabeležen nijedan slučaj ebole i da nijedna osoba nije u karantinu.

Grbićeva je rekla da u Srbiji nema mesta za paniku i istakla da SZO ne preporučuje zatvaranje granica. "U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj ebole, nijedna osoba nije u karantinu, a kao i ostale države, Srbija prati preporuke SZO i primenjuju se mere za kontrolu i prevenciju", kazala je Grbić.

Prema njenim rečima, razloga za strah od epidemije i u evropskim zemljama nema, ali se ne može isključiti mogućnost da će virus ebole stići u Evropu.

Na pitanje da li bi zatvaranje granica afričkih zemalja rešilo problem širenja ebole, doktorka Grbić kaže da SZO ne preporučuje zabranu putovanja i izolovanost afričkih zemalja, jer bi blokada granica samo pospešila širenje epidemije.

U Evropi je dosad lečeno ili se leči osam osoba, od toga su sedam humanitarni radnici koji su došli iz ugroženih zemalja, rekla je Grbić i precizirala da je troje izlečeno u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj, troje se trenutno leči u Norveškoj, Nemačkoj i Španiji, dok je dvoje preminulo.

Grbić ističe da za sada postoje tri grupe proizvoda koji bi bili potencijalni lek protiv ebole - prva grupa su derivati krvi koji sadrže antitela i globuline, druga grupa su antivirusni lekovi, čija je efikasnost testirana na životinjama, ali ne i na ljudima, dok se vakcine sada ispituju i na ljudima. Ona je, međutim, istakla da SZO nije dala odobrenje ni za jedan lek i ni za jedno sredstvo dok njihov kvalitet i bezbednost ne proveri veći broj stručnjaka.

(Fonet/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track