SVE JE SPREMNO ZA PARADU: Vilhelm dolazi, Kirbi neće!
Foto: Tanjug

Ambasade Nemačke i SAD

SVE JE SPREMNO ZA PARADU: Vilhelm dolazi, Kirbi neće!

Društvo -
Na paradi će biti ambasador Nemačke Vilhelm i vojni ataše Klaus Ingo Gnojke, dok je ambasada SAD potvrdila je da je primila poziv Vlade Srbije, ali da će ambasador Kirbi prisustvovati samo svečanosti povodom godišnjice oslobođenja Beograda 19. oktobra

BEOGRAD - Još nije poznato ko će sve od zapadnih diplomatskih predstavnika prisustvovati vojnoj paradi povodom oslobođenja Beograda, ali je izvesno da će među prisutnima biti ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, kao i da neće biti ambasadora SAD Majkla Kirbija.

Kako je rečeno u ambasadi Nemačke, svečanosti će prisustvovati ambasador Vilhelm i vojni ataše Klaus Ingo Gnojke.

Ambasada SAD je potvrdila je da je primila poziv Vlade Srbije da prisustvuje svečanostima 16. i 19. oktobra i navela da predstavnici ambasade neće biti prisutni 16. oktobra, ali da će ambasador Kirbi prisustvovati svečanosti povodom godišnjice oslobođenja Beograda 19. oktobra.

Kirbi je nedavno postavio pitanje zbog čega ruski predsednik Vladimir Putin dolazi u Beograd, a kasnije je precizirao da je Srbija nezavisna i slobodna zemlja i da ima pravo da zove koga god hoće kad god hoće, a da je on samo želeo da skrene pažnju na istorijski kontekst.

Kirbi je objasnio da nije reč o tome da se on ne slaže sa dolaskom ruskog predsednika, već da smatra da obeležavanje oslobođenja Beograda treba da bude podsetnik i na istorijski konktekst pošto je kraj Drugog svetskog rata bio važan za sve učesnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track