Najnovije vesti

ŽELI DA GRADI NUKLEARKE: Dragomir Karić hoće da nas digne u vazduh!
Foto: Rojt

Narodni poslanik želi nuklearnu centralu u Srbiji

ŽELI DA GRADI NUKLEARKE: Dragomir Karić hoće da nas digne u vazduh!

Društvo
00:00h
U slučaju havarije došlo bi do eksplozije i drastičnog povećanja radioaktivnosti, tvrde Zeleni

BEOGRAD - Izjava narodnog poslanika Dragomira Karića u emisiji „Da, možda, ne“ da ćemo uz pomoć Ruske Federacije dobiti nuklearnu centralu izazvala je burne reakcije i podstakla sumnju da je počeo da lobira da se Srbija uskoro upusti u avanturu ove vrste biznisa na svojoj teritoriji.Još 1989, u tadašnjoj SFRJ, doneta je zabrana o izgradnji takvih postrojenja i na snazi je do kraja 2015. Ali brat Bogoljuba Karića kaže da prvi put od nas čuje za tako nešto.- Energetska bezbednost je tema broj jedan u celom svetu, zbog energenata se vode ratovi, a mi bismo od para koje su Rusi spremni da investiraju u Srbiju rešili to pitanje. Ne vidim razlog da se polako ne razmišlja i o skidanju moratorijuma na izgradnju atomske centrale. U energetici je budućnost i onaj ko bude imao tu vrstu resursa ne treba da brine za budućnost - ističe Dragomir.On naglašava da njegove firme neće učestvovati u tom projektu, te da je, prema njegovim saznanjima, Rusija spremna da uloži tri milijarde dolara za finansiranje budžeta:- Pritom, Rusija, nama bratska država, ne traži od nas ništa i ničim nas ne ucenjuje. Tako bismo mogli da iskoristimo priliku i poput Mađara, Bugara izgradimo atomsku centralu od koje možemo imati samo koristi i razne benefite.Ivan Karić iz pokreta Zeleni Srbije se oštro protivi.- Suviše je jak pritisak kompanija koje prodaju nuklearnu tehnologiju, pa su sad rešili da napadaju i Srbiju. U slučaju havarije došlo bi do ogromne eksplozije, a što je još gore drastično bi se povećala radioaktivnost - kaže Ivan i dodaje da bi tako nešto predstavljalo veliku opasnost:- U Černobilju se tokom havarije temperatura vazduha podigla na 1.000 stepeni.

Marko AnđelkovićNUKLEARNA ENERGIJA JE POGUBNAAkademik Marko Anđelković, biolog, smatra da država ne može preko televizijskih nastupa da donosi odluku o izgradnji nuklearnih elektrana.- To je suviše ozbiljno pitanje, u koje mora biti uključena stručna multidisciplinarna javnost. Ovo pitanje deli i naučne radnike jer dok nuklearni fizičari tvrde da su novi reaktori bezbedni, biolozi i ekolozi tvrde suprotno i smatraju da ova energija ima pogubne posledice po stanovništvo.

ČinjeniceNAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE- Takaimura - Japan 1994. - Vinskeji-Kamberlend 1955. Velika Britanija- Ostrvo tri milje 1979. Pensilvanija- Fukušima 2011. Japan- Černobilj 1986. Ukrajina- Od 1971. godine do 2005. zabeleženo više 1.000 akcidenata u nuklearkama

Aleksandar AntićTO NIJE REALNONisam čuo da je to Karić rekao, ali potpuno je jasno da takva izjava nije realna jer naše zakonodavstvo to ne dozvoljava - kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Institut Vinča  nemaju ništa protiv NUKLEARKE TREBA GRADITIGrupa profesora Naučnog instituta „Vinča“ već dvadesetak godina pokušava da utiče na ukidanje moratorijuma, koji je donet posle nesreće u Černobilju aprila 1986. Ali nisu želeli da komentarišu Karićevu izjavu jer smatraju da on nije relevantan stručni sagovornik za tako ozbiljnu temu.- Ono što treba da se zna to je da ova energija nije toliki bauk kolikim se predstavlja u javnosti. Mi sigurno nemamo novac da sami izgradimo takav objekat, ali postoji eventualno mogućnost da se država dogovori s nekom stranom kompanijom, koja bi izgradila elektranu i nama davala procenat struje.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...