OSVEŠTANJE SPOMENIKA CARU NIKOLAJU: Ruski patrijarh Kiril uskoro u Beogradu!
Foto: Rojters

Jedinstvo sestrinskih crkvi

OSVEŠTANJE SPOMENIKA CARU NIKOLAJU: Ruski patrijarh Kiril uskoro u Beogradu!

Društvo -
Reč je o poseti od velikog značaja i nosiće poruku političkog romantizma jer je u pitanju osvećenje spomenika posvećenog poslednjem ruskom caru koji u Ruskoj zagraničnoj crkvi važi za sveca, dok ga Ruska pravoslavna crkva pamti kao mukotrpca - mučenika

BEOGRAD - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril će zajedno sa patrijarhom Irinejom osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu u Devojačkom parku, potvrđeno je u Beogradskoj patrijaršiji.

Poseta patrijarha moskovskog najavljena je letos kada je rečeno da će se on tokom te posete sastati sa vrhom SPC, ali i državnim zvaničnicima.

Reč je o drugoj zvaničnoj poseti patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila Srbiji od izbora na tu poziciju. On je, naime, prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Predsednik Centara za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu Nikola Knežević tim povodom kaže da ta poseta pada neposredno nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina, što govori u prilog veoma uske povezanosti između vlasti u Rusiji i Ruske pravoslavne crkve, jednog, kako kaže, gotovo simfonijskog odnosa.

"Dolazak ruskog patrijarha predstavlja kontituitet snažnog duhovnog i institucionalnog jedinstva između sestrinske Ruske i Srpske pravoslavne crkve. Mislim da poseta bez sumnje nosi i političku poruku jer ide u prilog proširenja sfere ruskog uticaja na Srbiju", rekao je Knežević.

Reč je o poseti od velikog značaja i nosiće poruku političkog romantizma jer je u pitanju osvećenje spomenika posvećenog poslednjem ruskom caru koji u Ruskoj zagraničnoj crkvi važi za sveca, dok ga Ruska pravoslavna crkva pamti kao mukotrpca - mučenika.

"Posvećenje spomenika je simboličan čin koji još jednom treba da naglasi duhovno jedinstvo ruskog i srpskog naroda ali nesumnjivo ukaže na značaj i uticaj kojeg Rusija dobija u zemlji koja stoji podeljena između Istoka i Zapada i usmeri na duhovnu vertikalu i političku horizontalu kojom Srbija treba da se kreće u budućnosti", naveo je Knežević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track