Srbiji ne preti nestašica lekova
Foto: Ap

RFZO

Srbiji ne preti nestašica lekova

Društvo -
Ministarstvo zdravlja u aprilu odložilo smanjenje cena lekova za 1. januar naredne godine kako bi apoteke, distributeri i proizvođači lekova konsolidovale svoj rad do 2015. godine

BEOGRAD - Srbiji ne preti nestašica lekova, izjavila je Milica Bajčetić iz Sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i dodala da su za čak 95 odsto lekova nosioci dozvole dali saglasnost da se snizi cena i na taj način se obavezali da kontinuirano snabdevaju tržište tim lekovima.

Ona je podsetila da je Ministarstvo zdravlja u aprilu odložilo smanjenje cena lekova za 1. januar naredne godine kako bi apoteke, distributeri i proizvođači lekova konsolidovale svoj rad do 2015. godine. "Nosioci dozvole imaju pravo da napuste listu lekova i tržište ali moraju da nas obaveste šest meseci unapred", rekla je ona i dodala da je Pravilnik o novoj ceni lekova pun pogodak i da u ovom trenutku 267 zahteva čeka odobrenje na ulazak na listu lekova, što će omogućiti bolju snabdevenost tržišta.

Na pitanje da li se ovim potezom Galenika favorizuje na tržištu lekova, Bajčetić je rekla da su to neutemeljeni stavovi i da ne zna na osnovu čega se iznose takvi stavovi."Ja ovo uopšte ne bih ni nazvala sniženjem cene lekova. Mi smo samo doveli cene na nivo onih cena po kojima se lekovi prodaju na tržištu Nemačke, Velike Britanije...", istakla je ona i dodala da sve glasine o nestašicama dolazi iz krugova koji su godinama ubirali ogromne profite na neracionalnoj kategorizaciji lekova.

Aleksandra Dimitrijević Salom iz Udruženja privatnih apotekara Srbije rekla je da pojeftinjenje lekova u ovom trenutku nije opravdano, imajući u vidu koliko je komplikovan proces proizvodnje, pakovanja, testiranja, distribucije i izdvanja leka."Takođe, ako govorim kao pacijent, ja imam strah da li će ti lekovi biti podjednako dobrog kvaliteta i da li će ih uopšte biti", rekla je ona, ali je dodala da će se privatni apotekari pridržavati novih cena.

(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track