OBRADOVIĆ: Na zimu neće biti restrikcija struje!
Foto: Beta

Radi se na svim scenarijima

OBRADOVIĆ: Na zimu neće biti restrikcija struje!

Društvo -
Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović je objasnio da ova kompanija pored struje, uvozi i ugalj zbog sigurnosti, jer ako bi ova zima bila vrlo jaka i proglasi se viša sila, onda bi svi ugovori za uvoz električne energije postali ništavni

BEOGRAD - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović rekao je danas da u zimskim mesecima neće biti restrikcija električne energije i da, uprkos toplom vremenu u novembru, u ovom preduzeću rade "na svim scenarijima", uključujući i pojačano snabdevanje ako ova zima bude vrlo hladna .

On je objasnio da EPS, pored struje, uvozi i ugalj zbog sigurnosti, jer ako bi ova zima bila vrlo jaka i proglasi se "viša sila", onda bi svi ugovori za uvoz električne energije postali ništavni.

"U letnjim mesecima, kad je cena električne energija najjeftinija u regionu, kupovali smo električnu energiju, a punili smo i naše deponije uglja i one su i u TENT-u i u Kostolcu po visini zaliha na rekordnim kolicinama", izjavio je Obradović. Dodajući da EPS, takođe, preduzima sve da se Tamnava zapad ispumpa, on je istakao da "proizvodnja iz Kolubare već ide i danas tamo proizvodimo oko 65 hiljada tona dnevno".

"Normalno je oko 90 hiljada tona, ali radimo na tome da već u drugoj polovini decembra obezbedimo dodatnih 10 hiljada tona, a već početkom sledeće godine da uspostavimo normalan rad".

Na mestu Tamnave zapad smo "imali 187 miliona kubika vode, to je postalo četvrto ili peto najveće jezero u Srbiji i sad ga treba ispumpati", podsetio je Obradović i zaključio "da ćemo nažalost dobiti jaku referencu ako bi se nešto tako pojavilo bilo gde u svetu" jer niko u istoriji u Evropi nije tako nešto radio.

Govoreći o uvozu električne energije u toku zimskog perioda, generalni direktor EPS-a je istakao da je ova kompanija prošle nedelje bila vrlo uspešna na tenderu u Republici Srpskoj, gde je dobila sve lotove za uvoz i dodao da se očekuju još neki tenderi za kupovinu struje.

On je dodao da je tender za uvoz uglja otvoren, da ima pet ponuda, a do kraja ove nedelje znaće se ko će da pobedi.

Na pitanje šta je sa izmenom organizacije, zbog koje EPS izgubi dnevno 100.000 evra, Obradović je odgovorio da je prvi i najbitniji preduslov da vlada usvoji program reorganizacije kompanije.

"Ministar (Aleksandar) Antić je već sazvao radne timove i očekujem do kraja meseca da se usvoji plan reorganizacije EPS-a i da se usvoje svi dokumenti neophodni za promenu", rekao je on i najavio da će se EPS, kad se promene Statut i osnivački akti, sadašnjih 13 gotovo nezavisnih kompanija organizovati kao jedan sistem.

On je dodao da će broj zaposlenih biti drastično smanjen, najviše u oblasti administracije i suvišnih direktora kojih je sad 600.

"U prvom talasu, u novoj organizacionoj šemi smanjićemo trećinu do kraja godine", rekao je Obradović, najavljujući da je cilj da EPS na kraju ima samo jedan menadžment.

Na pitanje da li će EPS pooštravati naplatu kod većih dužnika, on je naveo da nema nedodirljivih i da utrošena struja mora da se plati. Postoje neki kupci koje zakon štiti, ali i tu smo u pregovorima sa vladom da ni budžetski korisnici više ne mogu da duguju, istakao je prvi čovek EPS-a i podsetio da je "naplata dosta skočila".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track