Ruski patrijarh Kiril 14. novembra u Srbiji
Foto: Rojters

Poseta

Ruski patrijarh Kiril 14. novembra u Srbiji

Društvo -
Poglavari dve crkve služiće doksologiju u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u petak, sa početkom u 12 časova

BEOGRAD - Ruski patrijarh Kiril doputovaće u dvodnevnu posetu Srbiji u petak, 14. novembra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva. Kiril dolazi u posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi na poziv srpskog patrijarha Irineja, koji će ga dočekati na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" zajedno sa arhijerejima i sveštenstvom SPC, dodaje se u saopštenju.

Poglavari dve crkve služiće doksologiju u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u petak, sa početkom u 12 časova. Istoga dana predviđeni su susreti poglavara Ruske pravoslavne crkve s najvišim državnim zvaničnicima, kao i dodela počasnog doktorata patrijarhu Kirilu od strane Univerziteta u Beogradu.

Očekuje se da ruski patrijarh 15. novembra poseti manastir u Rakovici, gde bi služio pomen blaženopočivšim patrijarsima Dimitriju i Pavlu. Istoga dana osvetiće na Novom groblju Ruski nekropolj i spomen-kosturnicu ruskih vojnika palih u Prvom svetskom ratu, a zajedno s patrijarhom Irinejem osvetiće novopostavljeni spomenik caru Nikolaju Drugom Romanovu u ulici kralja Milana, u prisustvu državnih i gradskih rukovodilaca.

U nedelju će poglavari dveju crkava i više arhijereja, sveštenika i đakona služiti sabornu svetu arhijerejsku Liturgiju u Spomen-hramu Svetoga Save na Vračaru. Srpska pravoslavna crkva pozvala je svoje vernike da uzmu "molitvenog učešća u ovom, za našu Crkvu, istorijskom događaju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track