OBRADOVIĆ: Do kraja novembra vlada odlučuje o reorganizaciji EPS, MMF saglasan!
Foto: Beta

Cenu struje određuje tržište

OBRADOVIĆ: Do kraja novembra vlada odlučuje o reorganizaciji EPS, MMF saglasan!

Društvo -
Direktor EPS-a je ukazao da nije problem samo 600 direktora u EPS-u, nego da je to preduzeće organizovano tako da ima 13 ćerki firmi, od koje svaka ima nezavisnu administraciju

BEOGRAD - Direktor EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je danas da očekuje da će do kraja meseca na vladi biti plan reorganizacije EPS-a, da se sa takvim pristupom slaže i MMF i da će cenu električne energije određivati tržište.

Obradović je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da je delegacija MMF-a otvorila sve teme i da je premijer Aleksandar Vučić morao sada da se suoči sa svim problemima koje su ostavile prethodne vlade.

Delegacija MMF-a ima veliko poverenje u premijera i vladu i imenovala je četiri preduzeća, čiji će rad biti predmet analize, među kojima su pored EPS-a i "Putevi Srbije" i "Železnica", istakao je Obradović.

Direktor EPS-a je ukazao da nije problem samo 600 direktora u EPS-u, nego da je to preduzeće organizovano tako da ima "13 ćerki firmi", od koje svaka ima nezavisnu administraciju.

"Predstavili smo plan reorganizacije EPS-a, sledeći korak će biti da se usvoji na vladi", istakao je Obradović i dodao da je dobro što se MMF slaže sa takvim pristupom.

On je objasnio da je reč o tome da EPS mora da posluje po tržišnim uslovima, da bude efikasnije organizovan, da ima izvor prihoda, da ne može višse samo da ima monopol, a da će jedina mera uspeha biti profit.

Obradović je istakao da je tržište "na pola liberalizovano" i da će od 1. januara će svako domaćinstvo moći da izabere svog snabdevača električnom energijom, a da je cena struje tokom proteklih godina bila daleko ispod realne.

Direktor EPS-a je najavio da građani i privreda uvek mogu da se oslone na EPS, koji će, prema njegovim rečima i ove zime pokazati da je stabilan i jak sistem.

Govoreći o kreditu Svetske banke, Obradović je najavio da će sledeće godine početi povlačenje oko 120 miliona evra, a na pitanje novinara da li MMF zahteva otpuštanje zaposlenih u EPS-u, odgovorio je da nije zatraženo da određen broj ljudi bude otpušten.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track