ISTRAGA SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA: Dali izvršitelju 690.000 evra!
Foto: Rojters

Muljanje

ISTRAGA SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA: Dali izvršitelju 690.000 evra!

Društvo -
Jedna kancelarija je od oko 30.000 predmeta dobila od JP „Elektrodistribucije“ čak - 17.000, što znači da je ovoj kancelariji samo za uzimanje predmeta u rad uplaćeno avansno minimum 79.560.000 dinara

Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje zloupotrebe prilikom dodele predmeta za prinudnu naplatu računa za struju, na kojima su neki izvršitelji zaradili milione!Kako kaže izvor blizak Tužilaštvu, pre desetak dana „EPS Snabdevanju“ i Komori izvršitelja upućen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. Tužilaštvo utvrđuje da li je u „EPS Snabdevanju“ bilo zloupotrebe odgovornih prilikom podele predmeta pojedinim izvršiteljima.

Prema saznanjima, zasad najdrastičniji primer koji se proverava odnosi se na jednu beogradsku izvršiteljsku kancelariju (ime poznato redakciji ali smo zamoljeni zbog istrage da je ne pominjemo). Ova kancelarija je od oko 30.000 predmeta utuženja građana dobila od JP „Elektrodistribucije“ čak - 17.000. To praktično znači da je ovoj kancelariji samo za uzimanje predmeta u rad uplaćeno avansno minimum 79.560.000 dinara, što je u vreme uplate iznosilo oko 690.000 evra.

Samo u Beogradu još 50 izvršiteljskih kancelarija

Osim što je nerealno da jedna kancelarija odradi 17.000 predmeta, istrage će utvrditi i zašto je jednom izvršitelju dato toliko predmeta kada u Beogradu ima još oko pedesetak kancelarija. Izvor navodi da je Komora izvršitelja nedavno izvršila vanredni nadzor kancelarije koja je predmet obrade Tužilaštva i ustanovljeno je da ne postupa ažurno po predmetima na koje, kako se sumnja, ima monopol kod javnih preduzeća.

Prema saznanjima, oko dve trećine izvršitelja u Srbiji, koje je imenovalo Ministarstvo pravde i koji imaju potpisane ugovore sa javnim preduzećima, nije dobilo nijedan predmet izvršenja od JKP "Elektrodistribucija Srbije“. Tokom istrage trebalo bi da bude utvrđeno i šta se dogodilo sa preostalih 13.000 predmeta, odnosno koliko je kancelarija dobilo predmete i po kojim kriterijumima ih je raspoređivalo JKP „Elektrodistribucija Srbije“.Izvor blizak istrazi kaže da bi ovaj slučaj mogao da odmota klupko o povezanosti nadležnih u javnim komunalnim preduzećima sa pojedinim izvršiteljima. Posredi je jednostavan lanac korupcije. Sagovornik dodaje da će pod lupom biti i ostala komunalna preduzeća, a na prvom mestu „Infostan“.

Izvršitelji, osim avansnog plaćanja za posao po predmetu, kao i troškova sprovođenja izvršenja, imaju i nagradu za uspešno okončanje izvršenja, što po pravilniku Ministarstva pravde pada na teret dužnika, odnosno građana.

Svađa na sastanku

Na sastanku Komore izvršitelja pre nekoliko nedelja došlo je i do varničenja među članovima. Pojedini izvršitelji su zatražili da Skupština donese odluku kojom bi se regulisali prijem i raspodela predmeta. Kao predlog je izneto i da se slučajevi gde izvršitelj na osnovu „samovolje Javnog preduzeća“ dobije veći broj predmeta okarakteriše kao disciplinska povreda.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track