DRECUN: Bruno Vekarić je protivzakonito zamenik tužioca!
Foto: Dado Djilas

Osporava imenovanje

DRECUN: Bruno Vekarić je protivzakonito zamenik tužioca!

Društvo -
Kada sam pitao da li je Bruno Vekarić protivzakonito na stalnoj funkciji, imao sam u vidu da je njegov izbor iz 2003. godine. Ustavni sud 2004. oglasio neustavnim, i to je nepobitan razlog zašto nikako nije mogao da bude izabran 2009. na stalnu funkciju, rekao je Drecun

BEOGRAD - Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Milovan Drecun izjavio je danas da je Bruno Vekarić protivzakonito na funkciji zamenika tužioca za ratne zločine.

Drecun je rekao da Vekarić nije prošao izbor kroz Skupštinu Srbije, već ga je na stalnu funkciju imenovalo Državno veće tužilalaca (DVT). Drecun je u Skupštini Srbije rekao da je "nezadovoljan" odgovorom Ministarstva pravde na pitanje da li je Vekarić zakonito izabran.

"Kada sam pitao da li je Bruno Vekarić protivzakonito na stalnoj funkciji, imao sam u vidu da je njegov izbor iz 2003. godine (na dužnost zamenika javnog tužioca), Ustavni sud 2004. oglasio neustavnim, i to je nepobitan razlog zašto nikako nije mogao da bude izabran 2009. na stalnu funkciju", rekao je Drecun.

Poslanik SNS je kazao da je rešenjem Vlade Srbije iz 2003. godine, Vekarić imenovan za zamenika okružnog javnog tužioca "protivno tadašnjem važećem Zakonu o javnom tužilaštvu".

"Vekarić nije mogao biti imenovan od strane Vlade, već biran od strane Skupštine Srbije, pa je njegovo imenovanje na mesto zamenika okružnog javnog tužioca nezakonito", ocenio je Drecun.

Po njegovim rečima, DVT je moralo da zna da Skupština Srbije nikada nije verifikovala izbor Vekarića kao zamenika okružnog javnog tužioca, te tako ni 2009. godine nije moglo da mu potvrdi izbor na stalnu funkciju zamenika tužioca za ratne zločine. "Osnovna pravila za izbor zamenika javnog tužioca (prema važećem zakonu).

Narodna skupština na predlog DVT bira za zamenika javnog tužioca lice koje se prvi put bira na ovu funkciju za period od tri godine", rekao je Drecun i dodao da je "nezakonito" da neko na stalnu funkciju bude izabran s mesta savetnika u Tužilaštvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja